Potpredsjednica Vlade Adlešič s Andrasom Horvaijem

Potpredsjednica Vlade za unutarnju politiku Đurđa Adlešič i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić sastali su se danas s Andrasom Horvaijem, voditeljem Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Potpredsjednica Adlešič i državni tajnik Palarić izvijestili su g. Horvaia o provođenju reforme javne uprave i reforme pravosuđa u Hrvatskoj od početka mandata ove Vlade.

Osim usvojene Strategije reforme državne uprave koja se provodi od ožujka ove godine, Vlada je na prošlotjednoj sjednici imenovala i Nacionalno vijeće za vrednovanje modernizacije državne uprave. U Nacionalnom vijeću su predstavnici Sabora, Vlade, sindikata, stručne javnosti, civilnog društva i Nacionalnog vijeća za konkurentnost. U sklopu antikorupcijskog akcijskog plana utemeljena je i multidisciplinarna radna skupina za analizu Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

Vlada je u 2008. godini osigurala dodatna sredstva za edukaciju državnih službenika, a usvojena je i Strategija obuke za dužnosnike i službenike u jedinicama lokalne samouprave za razdoblje 2009-2013. godine za čiju će provedbu Vlada osigurati 25 milijuna kuna.

Predstavnici Svjetske banke pokazali su veliko zanimanje za Zakon o plaćama državnih službenika. Potpredsjednica Adlešič izvijestila je da je Vlada pripremila tekst novog prijedloga Zakona, o njemu se razgovara sa socijalnim partnerima i bit će usvojen do kraja ove godine.

Voditelj ureda Svjetske banke, g. Horvai izrazio je zadovoljstvo radom Vlade, pohvalio je odlučnost i tempo kojim se radi – posebice se osvrnuo na projekt racionalizacije mreže sudova i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Svjetska banka najavila je otvorenost za suradnju u iduće četiri godine. Najavljeno je i da će projekt Funkcionalne revizije koji je osmišljen i provodi se u Hrvatskoj biti primijenjen i u Bugarskoj, jer se pokazao izuzetno korisnim.



Pisane vijesti