Potpredsjednica Vlade Adlešič s predstavnikom Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga Đurđa Adlešič primila je danas u Banskim dvorima Alexisa Goosdeelšefa Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Na sastanku je naglašeno da je suradnja, koja je neformalno započeta još krajem 2004. godine, vrlo dobra u svim aspektima.

Svrha današnjeg susreta bila je priprema Republike Hrvatske za službeno sudjelovanje u radu EMCDDA-a, koje će se realizirati ratifikacijom Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske unije, parafiranog u Bruxellesu krajem prošle godine. Budući da još nije članica Europske unije, Hrvatska će po ratifikaciji Sporazuma imati isti odnos s tom agencijom Europske unije kao i Norveška, što u praktičnom smislu znači da će postati članica agencije s pravom sudjelovanja u radu Upravnog odbora EMCDDA-a u statusu promatrača, ali i pravnom obvezom nacionalnog izvještavanja sustavu za praćenje droga Europske unije.

Zahvaljujući korištenju programa pretpristupne pomoći Europske komisije (CARDS, PHARE, IPA), omogućen je daljnji razvoj nacionalnog informacijskog sustava za droge u Republici Hrvatskoj i usklađivanje nacionalne prakse sa standardima Europske unije.



Pisane vijesti