Potpredsjednica Vlade Adlešič s veleposlanikom Bosne i Hercegovine

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič sastala se danas s Aleksandrom Dragičevićem, veleposlanikom Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Adlešič upoznala je veleposlanika Dragičevića s reformama koje hrvatska Vlada ubrzano provodi u cilju što skorijeg i uspješnijeg pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Govorila je i o trenutačnoj poziciji Republike Hrvatske u pogledu pridruživanja NATO-u te dodala kako Hrvatska početkom travnja očekuje pozivnicu za priključenje. Potpredsjednica je također upoznala veleposlanika s modernizacijom hrvatskog zakonodavstva te provedbom drugoga stupnja depolitizacije državne uprave u cilju njezine profesionalizacije i maksimalne učinkovitosti.

Veleposlanik Dragičević naglasio je kako su između Hrvatske i Bosne i Hercegovine uvijek postojale neraskidive spone te napomenuo kako je BiH zainteresirana za preuzimanje hrvatskih iskustava u približavanju euro-atlantskim integracijama. Očekuju je ozbiljne reforme u prilagođavanju i približavanju Europskoj uniji, te će joj stoga hrvatska iskustva u tom području biti od velike pomoći. Bosna i Hercegovina parafirala je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, na čemu im je potpredsjednica hrvatske Vlade čestitala.

Na sastanku se razgovaralo i o turističkoj i gospodarskoj suradnji između dvije zemlje, gdje postoji još mnogo prostora i mogućnosti za proširenje i unaprjeđenje. Također, govorilo se i o luci Ploče, koja je važna i zbog Koridora VC, a što je od velikog interesa za obje zemlje te o izgradnji mosta za poluotok Pelješac. Postoje otvorena pitanja koja treba riješiti što prije, zbog obostranog interesa, a u duhu dobrosusjedskih odnosa i suradnje i zajedničke budućnosti u Europi.



Pisane vijesti