Potpredsjednica Vlade Adlešič s Volodymyrom Shandrom

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič susrela se danas u Banskim dvorima s ministrom za izvanredne situacije i poslove zaštite ljudi od posljedica černobilske katastrofe Ukrajine Volodymyrom Shandrom.

Na sastanku je bilo govora o dvije ključne teme, prirodnim katastrofama te razminiranju. Potpredsjednica Adlešič i ministar Shandra složili su se da je suradnja na ovim područjima u obostranom interesu Hrvatske i Ukrajine.

Razmotreno je i pitanje zajedničkog nastupanja prema trećim tržištima u poslovima razminiranja, za što je pokazan veliki interes obiju strana. Naime, Hrvatska je jedan od najkvalitetnijih i najvećih proizvođača opreme za razminiranje, te bi u kontekstu zajedničkog hrvatsko-ukrajinskog nastupanja taj element igrao ključnu ulogu. Ministar Shandra poseban je interes iskazao i za hrvatsko iskustvo u razminiranju, te rekao kako smatra da ono može uvelike pomoći Ukrajini, jer je Hrvatski centar za razminiranje poznat po kvaliteti svoga rada, procedurama, tehnologijama te izvrsnoj edukaciji. Za vrijeme boravka ukrajinske delegacije u Hrvatskoj, nastavit će se dogovori o tome pitanju.

Potpredsjednica Adlešič upoznala je ukrajinskog ministra s hrvatskim sustavom za zaštitu od prirodnih katastrofa, posebno požara i poplava. Također je govorila o planiranom Regionalnom centru za vatrogastvo, koji bi okupljao susjedne zemlje i zemlje regije, a kojem bi sjedište bilo u Dalmaciji.



Pisane vijesti