Potpredsjednica Vlade Adlešič: Samobor sveučilišni grad

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_adlesic_samobor_sveucilisni_grad.jpg

SAMOBOR, 26. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič izjavila je večeras na svečanoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća, u povodu Dana Grada i blagdana sv. Ane, da taj grad ima sve tehničke uvjete da postane sveučilišni grad.

"Time udaljenost od Zagreba potpuno pretvarate u svoju prednost, a ne u svoj nedostatak", kazala je Adlešič, dodavši kako je Samobor europski grad s potpuno sačuvanim nacionalnim identitetom i brandovima.

Gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec ustvrdio je da je za daljnji razvoj grada potrebno izgraditi infrastrukturu, suvremene prometnice, obilaznicu kojom će se zaštititi povijesna jezgra grada te željeznicu koja bi Samobor povezala sa Zagrebom. Gradonačelnik je najavio izgradnju autobusno-željezničkog kolodvora.

Napominjući da Samobor vidi i kao sveučilišni grad, kazao je da su u posljednje četiri godine učinili sve da od Vlade dobiju vojarnu "Taborec" u kojoj bi se smjestio sveučilišni kampus s nekoliko tisuća studenata.

Podsjećajući na bogatu samoborsku prošlost predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan rekao je da su u Samoboru i danas prisutne sve naslage bogatog duhovnog i kulturnog identiteta. I on je ocijenio da je za daljnji razvoj grada vrlo važno osnivanje sveučilišta.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nagrade za životno djelo dodijeljene su Zvonimiru Jakoboviću za promicanje tehničke kulture i znanosti i ugleda grada te Adolfu Paaru za njegovu ulogu u brojnim projektima za dobrobit grada i njegovih stanovnika.



Pisane vijesti