Potpredsjednica Vlade i članovi Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama u posjetu Hrvatskom nogometnog savezu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosos članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući i obiteljsko nasiljuručila je danas u Zagrebu, u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena 8. ožujkčelnicima Hrvatskog nogometnog savezpredstavnicima udruga nogometnih klubovigračima hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskih nogometnih klubovbedževe s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, s članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uručila je danas u Zagrebu, u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena 8. ožujka, čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza, predstavnicima udruga nogometnih klubova, igračima hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskih nogometnih klubova, bedževe s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je potom sporazum o suradnji u provedbi Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja, uključujući i obiteljsko nasilje, s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Vlatkom Markovićem i predsjednikom Udruge profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige Damirom Vrbanovićem.

Na taj način u Kampanju protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uključit će se i mnogobrojni poznati športaši, a tijekom održavanja nogometnih utakmica, temeljem sporazuma, provodit će se aktivnosti vezane uz samu Kampanju. Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, započela u Republici Hrvatskoj u studenome 2006. godine pod motom „Za nasilje nema opravdanja“. Kampanja se provodi u skladu s napucima Vijeća Europe koje je 2007. godinu proglasilo Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Početak same Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, službeno je obilježen u Madridu krajem studenoga 2006. godine, a obilježavanju njezinog službenog početka nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom čitave 2007. godine i završit će na Međunarodni dan žena - 8. ožujka 2008. godine.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je svim nazočnim čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza, predstavnicima udruga nogometnih klubova i nogometašima na uključenju u Kampanju, napomenuvši kako time pokazuju svoje jasno opredjeljenje u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je i preporuka Vijeća Europe aktivnije uključivanje muškaraca u Kampanju, te najavila pritom daljnji nastavak akcije uključenja u Kampanju visokih osoba iz političkog i društvenog života. Podsjetila je kako su se do sada u Kampanju uključile visoke osobe iz političkog i društvenog života predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, koji je sudjelovao i na otvaranju početka Kampanje u Hrvatskoj, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik Upravnog suda mr. sc. Ivica Kujundžić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru. Također je najavila i skoro uključivanje predsjednika i sudaca Ustavnog suda.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor nazočni su bili i članovi Nacionalnog odbora Zdenka Ninić, pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Helena Štimac-Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Josip Strmotić, voditelj programa specijalizacije u Ministarstvu unutarnjih poslova, Dubravka Šimonović, načelnica Odjela za ljudska prava Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Sadika Zvirkić, koordinatorica Ženske grupe „Korak“ iz Karlovca i Sanja Sarnavka, koordinatorica Grupe za ženska ljudska prava B.a.b.e.



Pisane vijesti