Potpredsjednica Vlade i članovi Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama u posjetu Ustavnom sudu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosos članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući i obiteljsko nasiljuručila je danas predsjedniku Ustavnog suda Republike Hrvatske prof. dr. sc. Petru Klariću, zamjenici predsjednika Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasni Omejec, te sutkinjama Ustavnog suda Agati Račan i mr. sc. Nevenki Šenhorsbedževe s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje. Bedževi i promidžbeni materijal uručeni su i za ostale sutkinje i suce Ustavnog suda.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, s članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uručila je danas predsjedniku Ustavnog suda Republike Hrvatske prof. dr. sc. Petru Klariću, zamjenici predsjednika Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasni Omejec, te sutkinjama Ustavnog suda Agati Račan i mr. sc. Nevenki Šenhorst, bedževe s logotipom i sloganom Kampanje te drugi promidžbeni materijal Kampanje. Bedževi i promidžbeni materijal uručeni su i za ostale sutkinje i suce Ustavnog suda.

Uključenje sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske u Kampanju sukladno je Programu aktivnosti nacionalne Kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, započela je u Republici Hrvatskoj u studenome 2006. godine pod motom „Za nasilje nema opravdanja“. Kampanja se provodi u skladu s napucima Vijeća Europe koje je 2007. godinu proglasilo Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje. Početak same Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, službeno je obilježen u Madridu krajem studenoga 2006. godine, a obilježavanju njezinog službenog početka nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom čitave 2007. godine i završit će na Međunarodni dan žena - 8. ožujka 2008. godine.

Predsjednik Ustavnog suda prof. dr. sc. Petar Klarić, zahvaljujući na posjetu potpredsjednici Kosor i članovima Nacionalnog odbora, dao je svoju osobnu potporu i potporu čitavog Ustavnog suda provedbi Kampanje. Napomenuo je kako je Republika Hrvatska već uspostavila zakonske mehanizme u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji, u vidu odredbi Kaznenog zakona i Zakona od zaštiti od nasilja u obitelji, rekavši kako je potrebno ustrajati i na njihovoj provedbi. Također je rekao kako je zastupljenost žena sutkinja u Ustavnom sudu viša od 30%, a savjetnica u Ustavnom sudu oko 76%.

Zahvaljujući na uključenju sutkinjama i sucima Ustavnog suda u Kampanju potpredsjednica Kosor posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je i preporuka Vijeća Europe aktivnije uključivanje muškaraca u Kampanju. Podsjetila je pritom kako su se do sada u Kampanju uključili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, koji je sudjelovao i na otvaranju početka Kampanje u Hrvatskoj, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik Upravnog suda mr. sc. Ivica Kujundžić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru, čelnici Hrvatskog nogometnog saveza, predstavnici udruga nogometnih klubova i nogometaši. Također je podsjetila kako je, u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisala Sporazum o suradnji u provedbi Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja, uključujući i obiteljsko nasilje, s Hrvatskim nogometnim savezom i Udrugom profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige. Potpredsjednica Kosor rekla je i kako je u sklopu provedbe Kampanje predviđeno intenziviranje aktivnosti prilikom obilježavanja datuma važnih za ovu problematiku, 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, 15. svibnja – Međunarodnog dana obitelji, 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u obitelji.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor nazočni su bili i članovi Nacionalnog odbora Zdenka Ninić, pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Helena Štimac-Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Josip Strmotić, voditelj programa specijalizacije u Ministarstvu unutarnjih poslova, Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Sanja Sarnavka, koordinatorica Grupe za ženska ljudska prava B.a.b.e.



Pisane vijesti