Potpredsjednica Vlade Kosor braniteljima: dobro razmislite što ćete s udjelima u Fondu

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je izjavila kako su završeni svi poslovi glede Registra hrvatskih branitelja te je nešto više od pola milijuna branitelja koji imaju udjele u Fondu hrvatskih branitelja pozvala da dobro razmisle što će učiniti s tim udjelima.

ZAGREB, 13. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je izjavila kako su završeni svi poslovi glede Registra hrvatskih branitelja te je nešto više od pola milijuna branitelja koji imaju udjele u Fondu hrvatskih branitelja pozvala da dobro razmisle što će učiniti s tim udjelima.

"Utvrđeni broj udjela u Fondu hrvatskih branitelja je 5,800.212,13, broj članova s udjelima je 504.043, a vrijednost udjela je 615,08 kuna", rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare s članovima Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja i predstavnikom Društva za upravljanje imovinom Fonda.

Kosor je dodala da postoji i određen broj rezerviranih udjela (zbog različitih sporova koji su pokrenuti i još traju, tako da je ukupna brojka udjela u Fondu 5.833.211,30).

Hrvatski branitelji od 12. travnja mogu raspolagati svojim udjelima u Fondu, jer tada istječe trogodišnji rok zabrane prodaje udjela, odnosno prestaje rok u kojem je udjelima umjesto branitelja raspolagao Fond.

Potvrde o broju udjela braniteljima će biti poslane 20. i 21. ožujka, a Kosor je branitelje pozvala da razmisle što će učiniti s udjelima. "Mi bismo voljeli da većina ostane u Fondu i da Fond opstane", rekla je Kosor. Po Zakonu o Fondu hrvatskih branitelja, izuzme li 50 posto branitelja svoje udjele, Fond se mora likvidirati.

"Na temelju podataka s terena, odnosno razgovora s braniteljskom populacijom, smatramo da se to ne će dogoditi", rekla je Kosor, naglasivši kako je vrijednost Fonda i u tome da se iz trećine njegove dobiti, t.j. nešto više od 127 milijuna kuna, financiraju Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja i Zaklada hrvatskih branitelja.

"U dvije godine dodijeljeno je više od 10 tisuća stipendija što ne bi bilo moguće bez dobiti Fonda", istaknula je Kosor, pozvavši branitelje da razmisle što će učiniti sa svojim udjelima.

"U konačnici odluka je njihova, to su njihovi udjeli i njihov novac kojim mogu raspolagati kako god žele", rekla je.

Dobit Fonda ostvarena u tri godine dijeli se tako da trećina (127 milijuna kuna) ide u dividendu, druga trećina se reinvestira, a treća ide u Zakladu i Fond za stipendiranje.

Predstavnik Društva za upravljanje imovinom Josip Glavaš rekao je kako će cijena udjela u Fondu ovisiti o cijeni kretanja vrijednosnih papira u Fondu, a bit će objavljivane svakodnevno na internetskim stranicama Društva za upravljanje.

"Iznos dividende po udjelu je 21,79 kuna", istaknuo je Glavaš, dodavši da će se dividenda isplaćivati preko FINA-e, a udjeli iz Fonda preko FINA-e i Erste & Steiermaerkische Bank.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je i da su na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda donesene odluke o izmjenama Zakona o fondu zbog prilagodbe s pravnom stečevinom EU-a, te odluke o promjeni Statuta Fonda, što mora potvrditi i Vlada. Izmjenama želi zaštititi vlasnike u Fondu, odnosno njihovu imovinu, rekla je.

Na upit novinara što će se dogoditi ako se pojavi netko s većim brojem punomoći, tzv. torbari, Kosor je rekla kako su te punomoći ništavne. "Izmjenama koje predlažemo želimo zaštititi svakoga hrvatskog branitelja i onemogućiti torbare u takvu poslu", rekla je Kosor, dodavši da se "ne će moći loviti u mutnom".

"Jedina punomoć koja će vrijediti jest ona kad je branitelj teški invalid, a i takva mora biti usklađena s Centrom za socijalnu skrb", dodao je član UO Fonda Petar Lovrić.



Pisane vijesti