Potpredsjednica Vlade Kosor: Karadžićevo uhićenje je odlična vijest

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_karadzicevo_uhicenje_je_odlicna_vijest.jpg

ZAGREB, 22. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor danas je kao odličnu vijest pozdravila uhićenje Radovana Karadžića, ocijenivši ga pokazateljem odlučnosti novih srbijanskih vlasti u suradnji s Haaškim sudom i na putu ka EU.

"Odlična vijest, konačno! Trebala je stići daleko prije, ali stvari se pokreću. Uhićenje bez sumnje pokazuje odlučnost nove srbijanske vlade za suradnju s Haaškim tribunalom, ali i odlučnost na putu ka EU i mi to kao susjedi pozdravljamo", rekla je Kosor na konferenciji za novinare u Vladi.

Ocijenila je da će suđenje Karadžiću biti najbolja počast žrtvama Srebrenice i tisućama žrtava u Sarajevu i drugdje u BiH, a naglasila je kako Vlada očekuje i uhićenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Ništa ne ohrabruje zločin kao nekažnjavanje", upozorila je Kosor koja drži da će uhićenja zločinaca "zasigurno pridonijeti sigurnosti, miru i pomirbi u punom smislu te riječi".

Kosor je podsjetila da izlazna strategija Haaškog suda predviđa završetak svih procesa u prvom stupnju do kraja 2009., a u drugom stupnju do kraja 2010. Naglasila je kako Vlada smatra da Haaški sud ne može završiti s radom prije nego što se do kraja dovedu procesi protiv Karadžića, Mladića, Hadžića i Stojana Župljanina.

Na pitanje hoće li Karadžićevo uhićenje olakšati put Srbije u EU i bi li ta zemlja članicom mogla postati i prije Hrvatske, Kosor je odgovorila da Hrvatska ispunjava sva mjerila na putu ka EU te da je pred Srbijom još puno posla.



Pisane vijesti