Potpredsjednica Vlade Kosor na 10. Školi za voditelje udruga invalida

Na poziv Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Jadranka Kosoro otvorila je 10. Školu za voditelje udruga invalida.
Govoreći o projektima za poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor s posebnim ponosom istaknula je da je Hrvatska među rijetkim zemljama u svijetu osnovala ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Također kazala je, da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prije tri godine pokrenulo projekt osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u koji je do sada uključeno 338 osoba. U 2008. za projekt osobnog asistenta izdvojeno je 15 milijuna kuna. Potpredsjednica Vlade Kosor najavila je, da će do kraja ove godine biti donesen i Zakon o osobnom asistentu. Nastavlja se i s projektom rješavanja pristupačnosti javnih objekata osobama s invaliditetom kazala je potpredsjednica Kosor i pojasnila da je to projekt koji Ministarstvo provodi u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave. Do danas je taj projekt proveden u 5 županija, 25 gradova i u jednoj općini.
Čestitajući organizatorima na desetoj po redu, Školi za voditelje udruga osoba s invaliditetom potpredsjednica je poručila da u zajedničkom poboljšanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom treba puno upornosti i znanja. Hrvatska, koja je na pragu ulaska u Europsku uniju će upravo brigom, radom i znanjem o potrebama osoba s invaliditetom postati primjer drugim zemljama članicama Europske unije.
Predsjednica Udruge tjelesnih invalida Mirjana Dobranović, zahvalila je potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor što prati, podupire i sudjeluje u radu udruge od njezinih prvih dana. Nazočnima se obratila i pravobraniteljica za osobe s invaliditeom Anka Slonjšak koja je govorila o značaju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.




Pisane vijesti