Potpredsjednica Vlade Kosor na Danima Udruga 2009.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, kao izaslanica predsjednika Vlade obratila se sudionicima na Danima Udruga 2009., « Civilno društvo – pokretač razvojnih procesa» danas u Osijeku.

Na samom početku potpredsjednica Vlade Kosor zavalila je svim predstavnicama i predstavnicima udruga na nesebičnom angažmanu za opće dobro i dodala da su nevladine organizacije svojim radom poticale Vladu da se neke stvari mijenjaju od zakonodavstva pa nadalje. Danas je u Republici Hrvatskoj registrirano preko 36 tisuća udruga kazala je i dodala da i u ovim otežanim vremenima u kojima živimo svi važni projekti za opće dobro imati će financijsku potporu.

U srpnju 2006. Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2006. do 2011. godine, a u veljači 2007. i Operativni plan provedbe Strategije, a Hrvatska ima i izvrstan institucionalni okvir za potporu razvoju civilnog društva, a to je Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Jedan od stupova suradnje Vlade i nevladinih udruga je Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga u Hrvatskom saboru kojim su točno propisani uvjeti koje trebaju ispunjavati udruge da bi ostvarile financijsku potporu.

Zakonom o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara predviđeno je da se 50% svih prihoda od igara na sreću raspodjeljuje projektima i programima organizacija civilnog društva putem javnih natječaja. Govoreći o financijskoj potpori udrugama potpredsjednica je istaknula da je u 2008. godini iz Državnog proračuna dodijeljeno preko 590 milijuna kuna za projekte udruga što je povećanje od 25,6 % u odnosu na 2007. Samo u protekle tri godine (2006.-2008.) iz Državnog proračuna je dodijeljeno 1.382.499.638 kn za projekte i programe udruga.

Zakonom o porezu na dobit uveden je poticaj gospodarskim subjektima za financiranje kulturnih, znanstvenih, odgojno-obrazovnih, zdravstvenih, humanitarnih, sportskih, ekoloških i drugih programa u općekorisne svrhe, tako da je vrijednost darovanja za koje se umanjuje porezna osnovica utvrđena do 2 posto prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Na kraju potpredsjednica Vlade Kosor zahvalila je udrugama i na otvorenom dijalogu i suradnji i poželjela da tako bude i ubuduće, također zahvalila im je na ustrajnosti i dodala da Vlada cijeni sve što čini nevladin sektor provodeći projekte za opće dobro.

Na tradicionalnim Danima udruga okupili su se predstavnici udruga iz cijele Hrvatske, a razgovara se o doprinosu civilnog društva u prevladavanju globalne gospodarske krize, kroz razvoj volonterstva, socijalnog poduzetništva te poticanje kreativnosti i inovacija na lokalnoj razini.



Pisane vijesti