Potpredsjednica Vlade Kosor na obilježavanju Dana zaštite na radu u RH

U povodu Dana zaštite na radu potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i potpredsjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća Jadranka Kosor govorila je o zaštiti na radu na zajedničkoj sjednici Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu i Gospodarsko – socijalnog vijećdanas u Ministarstvu gospodarstvrada i poduzetništva.

Današnjom proširenom tematskom sjednicom Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu i Gospodarsko-socijalnog vijeća želimo pružiti dužnu pažnju zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, stvaralačkim vrijednostima svakog radnika, ali i upozoriti na obvezu skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima istaknula je potpredsjednica Kosor i dodala da je Vlada Republike Hrvatske prihvaćajući mišljenje GSV-a uputila prijedlog Hrvatskom saboru da dan 28. travnja proglasi „Nacionalnim danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj“. Iznijela je podatke o stanju u području zaštite na radu i naglasila da podaci Državnog inspektorata i drugih nadležnih institucija kroz godišnja izvješća pokazuju da svi do sad uloženi napori poslodavaca i njihovih udruga, sindikata i radnika, stručnjaka za zaštitu na radu, obrazovnih institucija te ostalih čimbenika nisu dostatni.

Prema službenim podacima, tijekom 2008. godine inspektori rada u Državnom inspektoratu obavili su ukupno 14.636 nadzora u području zaštite na radu. Od tog broja, 1.495 inspekcijskih nadzora obavljeno je povodom smrtnih, teških i skupnih ozljeda na radu te profesionalnih ozljeda. U prošloj godini smrtno je stradalo na radu 38 osoba, a 1.493 osobe teško su ozlijeđene, među kojima je 225 žena, 3 malodobna radnika, 1 učenik na radu, a 13 radnica i 19 radnika je oboljelo od profesionalnih bolesti.

Kada su u pitanju sankcije, treba reći da su na osnovu utvrđenih prekršaja inspektori naplatili 153 novčane kazne radnicima i neposrednim rukovoditeljima na mjestu izvršenja prekršaja, podnijeli su 2.687 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog 5.588 počinjenih prekršaja te su podnijeli 75 kaznenih prijava protiv 106 osoba.

Potpredsjednica Kosor je pozvala da se ti podaci analiziraju te da se napravi Akcijski plan kako bi se donio smjer djelovanja.

Također podsjetila je da je Vlada Republike Hrvatske u proteklom kraćem razdoblju osigurala normativne i financijske uvjete za značajno unaprjeđenje stanja na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a Zakon o zaštiti na radu u potpunosti je usklađen s pravnom stečevinom Europske unije. U cilju jačanja stručnih, materijalnih i ljudskih resursa u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu osnovan je Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, također prihvaćen je temeljni dokument „Nacionalni program zaštite zdravlja i sigurnosti na radu za razdoblje od 2009.-2013. godine“, započelo je rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalnih bolesti uzrokovanih zbog izloženosti azbestu, a nastavljene su i aktivnosti na sanaciji određenih lokacija na kojima se odvijala proizvodnja vezana uz azbest. Izvršene su i potrebne izmjene Zakona o prekršajima, kojima je cilj sprječavanje zastare u predmetima iz područja prekršaja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Potpredsjednica Kosor je kazala da je nužno daljnje jačanje kontrolne pa i represivne funkcije, kroz pojačani nadzor i djelovanje inspektora, uz pooštravanje prekršajne i kaznene politike sudova u slučaju ponavljanja određenih kršenja propisa iz područja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.



Pisane vijesti