Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu «Regularizacija pravnog statusa Roma: postignuti napredak i preostali problemi»

Potpredsjednica Vlade, predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade Republike Hrvatske te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015. godine i pokroviteljica okruglog stola „Regularizacija pravnog statusa Roma: postignuti napredak i preostali problemi“ izvijestila je nazočne o najnovijim podacima u provedbi Nacionalnog programa za Rome Vlade RH i u provedbi programa Destljeća za uključivanje Roma na okruglom stolu održanom danas u hotelu International.

Potpredsjednica Vlade Kosor kazala je da su učinjeni znatni pomaci kada je riječ o romskoj nacionalnoj manjini te da je Vlada RH posebno senzibilizirana za pitanja Roma. Također dodala je da se u riješavanju svih pitanja od školovanja do zapošljavanja očekuje aktivna uloga Roma, kao i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Iznijela je podatke da je broj romske djece u osnovnim školama utrostručen, a svi pripadnici romske nacionalne manjine imaju pravo na stipendiju u srednjoj školi i na studiju, cijepljena su gotovo sva romska djeca. Doneseni su prostorni planovi u 12 županija, a za provođenje programa vezanih uz Rome sredstva iz godine u godinu rastu. Tako je proračun od 2005. do 2008. povećan za 630 posto ili s 2. 760,00 kuna u 2005. na 17. 398, 137 kuna. Rješavanje statusnih prava romske zajednice, zauzima važno i značajno mjesto u Nacionalnom programu za Rome istaknula je potpredsjednica Kosor i zahvalila Ministarstvu unutarnjih poslova koje je formiralo mobilne timove koji obilaze područja naseljena Romima i na taj način informiraju stanovnike. Mobilni timovi djelovali su do sada u 10 županija. Kako bi se olakšao postupak ostvarivanja bilo kojeg od statusnih prava već tri godine odvjetnici s kojima je Ministarstvo pravosuđa sklopilo ugovor pružaju besplatnu pravnu pomoć Romima u šest županija u kojima je ocijenjeno da postoji najveća potreba za rješavanjem tih pitanja. Sklopljeni su ugovori sa 35 odvjetnika, te je riješeno 775 statusnih pitanja Roma, najčešće ostvarivanje prava na državljanstvo, prebivalište i boravište.

Na kraju izlaganja potpredsjednica Vlade Kosor rekla je da činjenica da Hrvatska po prvi puta u Saboru ima zastupnika romske nacionalne manjine jasno govori da se u Hrvatskoj potpuno štite i ostvaruju ljudska prava u skladu s Međunarodnim dokumentima i Ustavom RH.



Pisane vijesti