Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu Žene i politika

Na poziv Centra za ženske studije potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je izlaganje u sklopu okruglog stola « Žene i politka: je li rodna jednakost zamjenska tema u političkom prostoru Hrvatske i Europske unije» na temu: « Promicanje politike ravnopravnosti spolova Vlade Republike Hrvatske – zakonski okviri, politika i suradnja s nevladinim organizacijama».

Govoreći o zastupljenosti žena potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da ne možemo biti zadovoljni položajem žena na tržištu rada, jer od ukupnog broja nezaposlenih oko 62 posto čine žene. Pojasnila je da su žene često puta manje plačene od muškaraca za isti posao, da žene jedine mogu dobiti otkaz zato što su na porodiljnom i da se samo žene u trenutku zapošljavanja pita jesu li su udane i planiraju li imati djecu.

Međutim, potpredsjednica Kosor je naglasila da je korak naprijed učinjen donošenjem novog Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakonom o suzbijanju diskriminacije i temeljnim dokumentom Nacionalnom strategijom za promicanje ravnopravnosti spolova. Također dodala je, da je Hrvatska izgradila snažan institucionalni okvir kroz Odbor za ravnopravnost spolova u Hrvatskom saboru i Uredom za ravnopravnost spolova i Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Govoreći o Zakonu o ravnopravnosti spolova potpredsjednica Vlade Kosor je naglasila da prema odredbama Zakona zastupljenost podzastupljenog spola u tijelima političkog odlučivanja ne smije biti niža od 40 posto u trećem izbornom ciklusu, te da Zakon sadrži i određene prekršajne odredbe i kazne.

Pozvala je sve na još čvršću suradnju u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i dodala da da sva tri stupa vlasti moraju raditi na tome jer društvo nije demokratsko ako dozvoljava nasilje nad ženama.



Pisane vijesti