Potpredsjednica Vlade Kosor na otvorenju 49. zasjedanja Komisije za položaj žena Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan svojim je obraćanjem otvorio zasjedanjiza čega su slijedili govori predsjednika Opće skupštinpredsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća te kratke prezentacije predstavnika gradova domaćina 4 Svjetske konferencije UN-a o ženama: MeksikDanskKenije i Kine.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan svojim je obraćanjem otvorio zasjedanje, iza čega su slijedili govori predsjednika Opće skupštine, predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća te kratke prezentacije predstavnika gradova domaćina 4 Svjetske konferencije UN-a o ženama: Meksika, Danske, Kenije i Kine. U svom obraćanju generalni tajnik UN-a Kofi Annan istaknuo je sedam strateških prioriteta u poboljšanju položaja žena. Rekao je kako je potrebno poduzeti sve aktivnosti u cilju jačanja prava djevojčica na obrazovanje, zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja i vezujućih prava, te ulaganja u društvenu infrastrukturu s višom razinom uključivosti žena. Naglasio je i kako se trebaju zaštititi imovinska i nasljedna prava žena i djevojčica, te kako svi trebaju i dalje nastojati na uklanjanju neravnopravnosti među spolovima prilikom zapošljavanja. I konačno, podržao je inicijative vezane uz povećanje zastupljenosti žena u nacionalnim i lokalnim predstavničkim tijelima, te uz jačanje napora u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

49. zasjedanje Komisije za položaj žena Opće skupštine UN-a održava se u New Yorku od 28. veljače do 11. ožujka 2005. godine, s plenarnim raspravama na visokoj razini, a tijekom čega će se razmotriti dosadašnja provedba Pekinške akcijske platforme te usredotočiti na trenutne izazove i očekivane strategije za unaprjeđenje i jačanje prava žena i djevojčica. Susret, poznat i kao «Desetogodišnji prikaz i njegova ocjena», također je i prilika za razmatranje aktivnosti na nacionalnoj razini i podjelu iskustava i dobrih praksi u prevladavanju preostalih zapreka.



Pisane vijesti