Sanader: Umjereni sam realist; za 10-ak dana trebao bi biti riješen prijepor što znači "puna suradnja" s Haagom

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je umjereni realist i drži da će pregovori s EU početi kako je i planirano, te procijenio da bi za 10-ak dana trebao biti riješen prijepor što znači "puna suradnja" Hrvatske s Haaškim sudom.

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako je umjereni realist i drži da će pregovori s EU početi kako je i planirano, te procijenio da bi za 10-ak dana trebao biti riješen prijepor što znači "puna suradnja" Hrvatske s Haaškim sudom.

Gostujući na Hrvatskom radiju premijer Sanader je ponovo pozvao generala Antu Gotovinu da svoju optužnicu i ulogu u Domovinskom ratu rasvijetli pred Haaškim sudom, Naveo je da su generali Mladen Markač, Ivan Čermak i drugi u istom rangu kao Gotovina po onome što su učinili u Domovinskom ratu, pa su se pojavili u Haagu.

Ne mogu postojati dvostruki stavovi, jedan za, primjerice generala Markača, a drugi za Gotovinu, izjavio je Sanader.

Nije želio tumačiti izjave čelnika HVIDR-e, ustvrdivši da najveći dio te udruge razumije i podržava (Vladine) stavove.

Upitan za zamrzavanje Gotovinine imovine, Sanader je potvrdio da je u Vladu stiglo pismo Državnog odvjetništva, temeljeno na Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, te da je za provedbu tog zakona formirana međuresorna skupina.

Ta će skupina pratiti svaki slučaj, provoditi zakon u pogledu zabrane prometa imovinom, kazao je Sanader, navodeći da međuresorska skupina razmišlja i o zamrzavanju mirovine generala Gotovine.

Ne želeći prejudicirati ishod, osobno drži da to neće trebati učiniti.

Premijer je kazao kako nije znao za navodu kriminalnu prošlost generala Gotovine u Francuskoj o kojoj pišu mediji. Sigurno nisam znao, da sam znao prije bih reagirao, kazao je Sanader, napominjući da ga je to osobno iznenadilo, te da ne želi ulaziti u te procese, jer je to pitanje francuskih vlasti.

Premijer i dalje drži da će pregovori Hrvatske i EU početi 17. ožujka.

Ostajem umjereni realist, izjavio je Sanader, koji s više od 50 posto vjeruje da će pregovori početi kako je i planirano.

Procijenio je da bi za desetak dana trebao biti riješen prijepor što znači puna suradnja Hrvatske i Haaškoga suda.

Hrvatska se zauzima za interpretaciju (da puna suradnja) znači da poduzima sve da riješi posljednji otvoreni slučaj, da locira generala Gotovinu, da on ode u Haag i suoči se s optužnicom, rekao je premijer, podsjetivši da postoje i neki političari, odnosno zemlje kojima puna suradnja znači (samo) da Gotovina mora biti u Haagu.

Prijepor će, možda, biti riješen do 10. ožujka, najavio je, pitajući se može li se Hrvatskoj predbacivati (nesuradnja) ako Gotovina nije u Hrvatskoj.

Informacije svih nadležnih službi govore da Gotovina nije u Hrvatskoj, ponovio je.

Premijer je odbacio medijske špekulacije da bi jedan od njegovih savjetnika mogao postati bivši ravnatelj Policije Ranko Ostojić.

Pročitao sam to u novinama, a čim je tako, znači da o tome ne znam ništa, kazao je.

Sanader je jalovim pokušajem oživljavanja velikosprske politike u Hrvatskoj nazvao formiranje tobožnje vlade tobožnje republike srpske krajine u progonstvu, očekuje da se službeni Beograd vrlo jasno ogradi od toga.

Napominjući da se neki od sudionika hvale da imaju i hrvatsko državljanstvo, najavio je da će hrvatska pravna država sankcionirati njihove pokušaje ponovne pobune protiv Hrvatske.



Pisane vijesti