Potpredsjednica Vlade Kosor na proslavi Svjetskog dana poduzetnica

Na poziv Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je nazočne u ime Vlade Republike Hrvatske na proslavi Svjetskog dana poduzetnica u Vijećnica gospodarske komore.

Čestitajući Svjetski dan poduzetnica svim poduzetnicama u Republici Hrvatskoj potpredsjednica Kosor je istaknula da će i dalje, kao i do sada imati potporu Vlade Republike Hrvatske. Podsjetila je da je Vlada jučer donijela Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i iduću godinu i dodala da se i u tom dokumentu posebna važnost pridaje zapošljavanju žena.

Potpredsjednica Kosor iznijela je podatke da žene čine 52 – posto ukupne populacije, njihov je udjel u zaposlenosti 45 – posto i to 52 – posto u državnom te 39 – posto u privatnom sektoru. Žene u poduzetništvu su zastupljene s 30 – posto, a na rukovodećim mjestima ih je 27 – posto, a tek 19 – posto ih je u Nadzornim odborima tvrtki. Ukupan broj zaposlenih žena krajem ožujka je iznosio 682 093, a muškaraca 830 382.

Predstavnice Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG potpredsjednica Kosor je pozvala da posebnu pozornost posvete ženama žrtvama nasilja te da daju potporu ženama koje su bez posla , a prošle su 45 godina.

U okviru lokalnih izbora potpredsjednica je izrazila zadovoljstvo jer se povećao broj kandidatkinja za županice, gradonačelnice i načelnice u odnosu na prošle lokalne izbore. Osvrnuvši se na Zakon o ravnopravnosti spolova kazala je da za političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje izričito je propisana dužnost uvođenja posebnih mjera na način da zastupljenost muškaraca i žena na listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, članova u predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ne bude niža od 40%, a rok za postizanje te granice su tri izborna ciklusa.

Na današnjoj svečanosti potpredsjednica je uručila nagradu u ime Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG najpoduzetnici za 2008. godinu.



Pisane vijesti