Potpredsjednica Vlade Kosor na simpoziju obrazovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom RH, Jadranka Kosor, kao pokroviteljica otvorila je danas Simpozij „Obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom: iskustva, novi smjerovi“.

Otvarajući skup potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom RH Jadranka Kosor podsjetila je na temeljne dokumente o pravima osoba s invaliditetom: Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska kao treća zemlja u svijetu potpisala, a kao četvrta ratificirala i na Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Govoreći o Konvenciji istaknula je da je to jedan od najvažnijih dokumenata o ljudskim pravima u 21. stoljeću i temeljni dokument o ljudskim pravima za osobe s invaliditetom.
Potpredsjednica Kosor, kazala je da je zapošljavanje svakog od nas temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom RH, a zapošljavanje za osobe s invaliditetom znači i potpunu uključenost u društvo. Omogućiti osobi s invaliditetom da radi je temeljna zadaća svih nas, a posebno Vlade i Sabora naglasila je.


Veliku ulogu u zapošljavanju osoba s invaliditetom ima Hrvatski zavod za zapošljavane, rekla je potpredsjednica Kosor i dodala da je važno spomenuti da se u sklopu provedbe Nacionalne strategije, provode projekti: Aktivne mjere za zapošljavanje skupina kojima prijeti socijalna isključenost, pravo na život u zajednici: Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, a u pripremi je projekt te jačanje učinkovite integracije nezaposlenih osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.
Osvrnula se i na djelovanje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i iznijela podatke, prema kojima je su u 2007. godini kod 117 poslodavaca zaposlene 862 osobe s invaliditetom, dok je, do kraja srpnja 2008. godine, kod 287 poslodavaca zaposleno 1460 osoba s invaliditetom. Također prema podacima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za poticaje su u razdoblju od 2006. do kraja srpnja 2008. isplaćena sredstva u ukupnom iznosu od 94.712.300,12 kuna. Iznešeni podaci potkrepljuju tvrdnju da se stvari kreću, kada govorimo o zapošljavanju osoba s invaliditetom, istaknula je potpredsjednica Kosor i podsjetila da treba učiniti još više, ali prije svega treba razbijati predrasude i savladavati prepreke.


Predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom RH Jadranka Kosor, istaknula je projekt
“Nagrada Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” i najavila sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom na temu zapošljavanja.




Pisane vijesti