Potpredsjednica Vlade Kosor na VII. Svjetskom Kongresu Roma IRU

Potpredsjednica Vlade, predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade Republike Hrvatske te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma do 2015. Jadranka Kosor u ime Vlade RH, obratila se nazočnima na VII. Svjetskom Kongresu Roma.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu sudionicima VII. Svjetskog Kongresa Roma potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da smo ponosni što je predsjedništvo Međunarodne romske unije prihvatilo prijedlog predstavnika hrvatskih Roma da se u našoj zemlji održi Kongres. Istaknula je da vjeruje da je tome pridonio i glas o brizi koju Republika Hrvatska posvećuje Romima i njihovoj integraciji u društvo, u javni i politički život, kao ravnopravnih građana Republike Hrvatske.

Govoreći o Romima kao najvećoj europskoj manjini, podsjetila je da je ta manjina stoljećima bila izložena u različitim društvenim i državnim režimima progonima, marginalizaciji i diskriminaciji i složila se s riječima predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrose koji je na nedavnom samitu posvećenom romskim pitanjima u Brusselu kazao da se protiv toga sve vlade svijeta moraju energično boriti.

Potpredsjednica Vlade također rekla je da je Hrvatska dosegla visoku razinu zaštite manjinskih prava, da Vlada Republike Hrvatske posvećuje posebnu pozornost Romima, kao najosjetljivijoj manjinskoj skupini, te je Hrvatska među prvim europskim državama donijela svoju strategiju za Rome, Nacionalni program za Rome, koji na sveobuhvatan način donosi mjere za sva područja djelovanja od interesa za rješavanje teškoća romske zajednice.

Također iznijela je podatke da su od 2005. do danas povećana sredstva za provođenje Nacionalnog programa i Akcijskog plana Desetljeća uključivanja Roma 2005.-2015 za 630 posto i ona danas iznose više od 2 milijuna eura. Broj romske djece u osnovnim školama je utrostručen, a cijepljena su gotovo sva romska djeca. Osigurane su stipendije za sve Rome koji nastavljaju školovanje u srednjim školama i na fakultetima. Stipendije su za stimuliranje obrazovanja i time se otvara nova perspektiva za mlade ljude pojasnila je. Izrađeni su urbanistički planovi za 12 od 14 županija u kojima su nastanjeni Romi. U Međimurskoj županiji, uz pomoć Europske komisije, uređuje se najveće naselje, a pred uređenjem ih je još 5. Potpredsjednica Vlade Kosor kao primjer je izdvojila naselje Donja Dubrava koje je bilo u najtežem stanju, a danas stanovnici tog naselja imaju normalne kuće zahvaljujući Vladi i Međimurskoj županiji.

Na samom kraju poželjela je svima uspješan rad na promociji prava svih Roma kao ravnopravnih građana svijeta i dodala da je taj je cilj obveza svih nas.



Pisane vijesti