Potpredsjednica Vlade Kosor otkrila bistu nadbiskupa Frane Franića

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, kao izaslanica predsjednika Vlade, otkrila je danas bistu nadbiskupa Frane Franića u Domu hrvatskih hodočasnika – Domus Croatia u Rimu. Dom hrvatskih hodočasnika blaženi Ivan Mertz obnovljen je i uređen uz pomoć brojnih dobrotvora te uz financijsku pomoć Vlade Republike Hrvatske, koja je također i pomogla restauraciju freske Isusova raspeća u Crkvi sv. Jeronima. Na svečanosti otkrivanja biste nazočilo je i izaslanstvo udruga hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije: predstavnici Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Split, Udruge veterana Zbora narodne garde IV. Gardijske brigade, Udruge veterana grada Splita, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA-e, Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Udruge „BATT“ specijalne policije Split te Udruge hrvatskih ratnih veterana Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Bistu nadbiskupa Frane Franića blagoslovio je mons. Jure Bogdan, rektor Papinskog hrvatskog zavoda.

Pater Božidar Nagy, predsjednik Odbora Doma zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i njezinu predsjedniku na pomoći pri obnovi Doma hrvatskih hodočasnika i na znatnim sredstvima za obnovu freske Isusova raspeća, a posebno potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor za koju je kazao da je zemaljska zaštitnica Doma.

Prenijevši pozdrave predsjednika Vlade RH potpredsjednica Vlade Kosor istaknula je da će i dalje biti zagovornica projekata kao što je obnova Doma, jer takvi projekti su od velikog značaja za hrvatske hodočasnike. Kazala je da je nadbiskup Franić tijekom života promicao evanđelje i vjernost Svetom Ocu te ekumenizam i poželjela da sve nas u svakodnevnom životu vode načela koja su vodila i nadbiskupa. Posebno je pozdravila hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Potpredsjednica Vlade Kosor nazočila je večeras svečanoj svetoj misi koju je predvodio mons. Nikola Eterović, glavni tajnik Papinske sinode, a povodom završetka radova na restauraciji freske Isusova raspeća u crkvi Sv. Jeronima u Papinskom hrvatskom zavodu.

Tijekom prijepodnevnih sati potpredsjednica Kosor se sastala s učiteljicama dopunskih škola u Rimu i Moliseu i održala radni sastanak s Povjerenstvom za Udruge Hrvatske zajednice u Italiji.



Pisane vijesti