Potpredsjednica Vlade Kosor potpisala ugovor o korištenju novčane potpore za osnivanje zadruga branitelja sa Poljoprivredno-uslužnom zadrugom «Hrvatska gruda»

Zadruga je osnovana 22. studenog 2004. godine u Bjelovaru te su se zadrugari – hrvatski branitelji okupili na programu proizvodnje i prerade soje u međusobnom procesu povezivanja hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga s područja triju županija: Bjelovarsko-bilogorskKoprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.

Zadruga je osnovana 22. studenog 2004. godine u Bjelovaru te su se zadrugari – hrvatski branitelji okupili na programu proizvodnje i prerade soje u međusobnom procesu povezivanja hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga s područja triju županija: Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. U ovom trenutku zadruga okuplja 14 zadrugara hrvatskih branitelja. Program je podržan od strane Gradskog poglavarstva Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a u suradnji s tvrtkom «Prograin» sa sjedištem u Kanadi, uzgajat će se i umnožavati sjeme soje u Republici Hrvatskoj, te širiti komercijalna proizvodnja soje i čime bi tvrtka «Prograin» trebala postati značajan partner u ovoj proizvodnji.

Program zadruge u konačnici ima proizvodnju soje na 16.000 hektara i sjemena soje na oko 800 hekatara, koji će okupiti velik broj kooperanata, uglavnom braniteljske populacije. Uz taj dio aktivnosti drugi dio se odnosi na projekt povrtlarske proizvodnje u malim staklenicima u zatvorenom ciklusu. Izgradnjom prve tvornice za preradu soje za ljudsku preradu i proizvodnju soje na 800 ha već u prvoj godini poslovanja stvaraju se uvjeti za zapošljavanje 50-tak stalno zaposlenih i preko 200 zaposlenih hrvatskih branitelja u proizvodnji soje. Dobivanjem silo kompleksa u dugogodišnji najam s kanadskim partnerom planira se osnovati mješovito poduzeće za proizvodnju, preradu i plasman soje. Također se planira povezivanje sa srodnim zadrugama u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministrica Kosor istaknula je kako je Ministarstvo kroz Mjeru V Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji do sada osnovalo ili potaknulo osnivanje te financijski kroz potporu od 150.000,00 kuna pomoglo 10 zadruga hrvatskih branitelja u 2004. godini. Program se nastavlja i u 2005. godini u svim oblicima aktivnosti te je ovo 11 zadruga s kojom se potpisuje ugovor. Ministrica Kosor izrazila je zadovoljstvo predviđanjima prema kojima će ovaj projekt osim proizvodnje soje u idućih 4 godine, donijeti i pedesetak novih radnih mjesta, direktno uposlenih u tvornici za preradu soje i velik broj branitelja - zadrugara i kooperanata, proizvođača soje. Interes za zadrugarstvo hrvatskih branitelja neprestano raste, a nedavno je formiran i savez zadruga hrvatskih branitelja. Tijekom prošlog tjedna održana je i tribina u Šibensko-kninskoj županiji na poticaj Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti radi prezentacije zadrugarstva i zainteresiranosti nezaposlenih hrvatskih branitelja okupljenih u Udruzi hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja za osnivanje zadruge koja bi se bavila maslinarstvom i uzgojem povrća.



Pisane vijesti