Predsjednik Vlade Ivo Sanader: Uskoro ćemo podastrijeti sve ono što činimo u slučaju Gotovina

Hrvatska čini sve da riješi zadnji preostali slučaj u suradnji s Haškim sudom i u sljedećih nekoliko tjedan podastrijeti će zemljama članica EU-a sve što čini po tom pitanju, izjavio je u utorak navečer u Bruxellesu hrvatski predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader.

BRUXELLES, 22. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska čini sve da riješi zadnji preostali slučaj u suradnji s Haškim sudom i u sljedećih nekoliko tjedan podastrijeti će zemljama članica EU-a sve što čini po tom pitanju, izjavio je u utorak navečer u Bruxellesu hrvatski predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader.

Sanader je u Bruxellesu sudjelovao, zajedno s premijerima ostalih kandidatskih zemalja, na sastanku s predsjedateljem Europskog vijeća, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom, koji ih je izvijestio o rezultatima summita EU-a i SAD-a.

Prije toga sastanka, Sanader je bilateralno razgovorao s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem i austrijskim kanceralom Wolfgangom Schuesselom.

U tim razgovorima "rekao sam da Hrvatska čini sve da riješi taj zadnji slučaj u suradnji s Haškim sudom i da ćemo u sljedećih nekoliko tjedana podastrijeti sve ono što činimo, ali i dokaze u pogledu činjenice gdje se general Gotovina nalazi ili se na nalazi. Smatram te razgovore vrlo važnim, jer je riječ o dvojici šefova vlada, koji su i dosad bili naklonjeni Hrvatskoj i koji se i dalje čvrsto zauzimaju da pregovori počnu 17. ožujka", rekao je Sanader.

Prema Sanaderu, unutar EU-a postoji različite interpretacije pune suradnje s Haškim sudom, što je uvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora.

"Ključno pitanje je čini li Hrvatska sve da riješi taj slučaj. Tu dolazi do različitih intpretacija - jedna skupina zemalja kaže da to znači je general Gotovina u Haagu, a druga kaže, ako se to doista ne može učiniti, onda Hrvatska mora pokazati da sve čini da se to pitanje riješi - i tu se sada lome koplja oko pristupa", rekao je Sanader.

"Sada je bitno pokazati da u Hrvatskoj nema dvostruke igre, dakle hrvatska vlada sve ovo radi u dobroj vjeri i to naprosto želimo reći članicama EU-a", dodao je.

Sanader je rekao da "postoji stanovita suradnja" hrvatskih i stranih obavještajnih službi u pronalaženju odbjeglog generala Gotovine, ali nije želio govoriti o pojedinostima.



Pisane vijesti