Potpredsjednica Vlade Kosor pozvala medije da što obzirnije govore o problemu branitelja oboljelih od PTSP-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozvala je danas medije da obzirnije govore o braniteljima oboljelim od Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) jer svaka dezinformacija, kako ističe, može imati nesagledive posljedice za njih.

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozvala je danas medije da obzirnije govore o braniteljima oboljelim od Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) jer svaka dezinformacija, kako ističe, može imati nesagledive posljedice za njih.

Kosor je rekla da je tako primjerice u jučerašnjoj emisiji Hrvatske televizije "Brisani prostor" u 15 - minutnoj reportaži o problemima branitelja Ante Jurija oboljelog od PTSP-a iznijeto niz neistina.

Naglasila je da se osjeća osobno prozvanom kada se govore neistine kako oboljeli od PTSP-a nemaju nikakva prava, jer su baš na njeno inzistiranje kao ministrice oboljelima data prava novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja koja su tražili na svojoj Konvenciji Udruge oboljelih od PTSP-a 2003.

Tada su, podsjetila je Kosor, tražili između ostalog ukidanje testa MMPI-2,ukidanje administrativnih rokova kojima se ograničavalo da se bolest može prijaviti 30 dana od razvojačenja te zakonsko izjednačavanje prava poginulih branitelja s onima koji su počinili suicid.

Ta su prava ostvarena novim zakonom koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Njihovi zahtjevi su pretočeni u zakonska prava, naglasila je i dodala da branitelji oboljeli od PTSP-a nisu u potpunosti upoznati s svojim pravima. Osim toga riječ je o vrlo osjetljivoj populaciji ljudi i njihovi su problemi veliki tako da svaka pogrešna informacija u medijima može izazvati buru galame i prosvjeda, rekla je Kosor.

Dodala je da mnogi branitelji primjerice ne znaju da imaju i pravo na oslobođenje od plaćanja participacije ili na pokop s vojničkim počastima i za idući tjedan najavila predstavljanje Nacionalnog programa psihosocijalne skrbi.

Branitelj Jurij uz ostalo je u HTV-ovoj reportaži naveo kako nema pravo na participaciju, da nema novca da bi platio lijekove, a kada branitelj oboljeli od PTSP-a umre, nema pravo na vojni pogreb i počasti.

Na konferenciji za novinare Kosor je rekla da su njegovi problemi počeli 2002. kada mu je riješenjem bivšeg ministarstva invalidnost smanjena s 40 na 20 posto, na što se žalio Upravnom sudu, no do danas žalbeni postupak nije završen.

Navela je da je prije godinu dana od suda zatražila da ubrzaju takve postupke, no, dodala je, nažalost to se nije dogodilo, a ja ni kao ministrica na to ne mogu utjecati.

Pomoćnik ministrice Herman Vukušić istaknuo je da je velika odgovornost medija kada se bave o braniteljima oboljelim od PTSP-a i podsjetio na nedavni slučaj kada je navodna grupa branitelja iz Varaždina prijetila kolektivnim samoubojstvom da bi se poslije ustanovilo da ta grupa ne postoji.

Naveo je da je Ministarstvo donijelo i poseban Protokol za reagiranje u kriznim slučajevima koji će predstaviti zajedno s Nacionalnim programom psihosocijalne skrbi.



Pisane vijesti