Potpredsjednica Vlade Kosor predstavila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obiteljza razdoblje od 2008. do 2010., u prostorijama Obiteljskog centra Karlovačke županije.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2008. do 2010., u prostorijama Obiteljskog centra Karlovačke županije.

Važno je senzibilizirati javnosti o problematici nasilja u obitelji kazala je potpredsjednica Kosor i pozvala sve institucije u Hrvatskoj, sva ministarstva i saborske zastupnike da se uključe u borbu protiv nasilja u obitelji, ali kao najvažnije spomenula je potporu jedinica lokalne uprave i samouprave na što je i stavljeno posebno težište u novoj Nacionalnoj strategiji.

Programi zapošljavanja žrtava nasilja u obitelji i poticanje poslodovaca na njihovo zapošljavanje, doškolovavanje odraslih osoba žrtava nasilja u obitelji, stvaranje uvjeta za uključivanje djece žrtava nasilja u obitelji u dječje vrtiće i programe osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja i financijska potpora radu organizacijama koje rade na prevenciji suzbijanja nasilja u obiteljima samo su neke od mjera sadržane u strategiji. Također, osim mjera pomoći žrtvi važan je i psihosocijalan tretman počinitelja nasilja u obitelji dodala je potpredsjednica Kosor.

Ministartvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaduženo je za praćenje provedbe Nacionalne strategije, a Vlada Republike Hrvatske će do kraja 2008. osnovati Povjerenstvo za unaprjeđenje zaštite od nasilja u obitelji najavila je potpredsjednica Kosor.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na kampanju za borbu protiv obiteljskog nasilja koja je u Hrvatskoj započela na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 8. ožujka nakon čega Hrvatska podnjeti izvještaj Vjeću Europe.



Pisane vijesti