Predsjednik Vlade pozdravio smanjenje cijena kruha, mlijeka i ulja

Zagreb,1. veljače(Hina) - Premijer Ivo Sanader pozdravio je smanjenje cijena kruha, svježeg mlijeka i jestivog ulja koje je s današnjim danom stupilo na snagu, zahvalivši još jednom prehrambenoj industriji i trgovini koje će trošak tog smanjenja snositi u odnosu 'pola pola'.

"Proizvođači i trgovina zajedno su donijeli tu odluku i ja je pozdravljam, jer to pokazuje da su svjesni u kojoj se situaciji nalazimo", izjavio je Sanader u stanci konferencije "Razvitak Zagreba" koja je prijepodne počela s radom.

Istaknuo je da je smanjenje cijena triju osnovnih prehrambenih artikala prvi rezultat rada nedavno osnovanog Povjerenstva za praćenje rasta cijena i njihova utjecaja na životni standard, u kojemu sjede članovi Vlade, sindikati, poslodavci, te udruge potrošača i gradova, županija i općina.

Sanader je ponovio da u problemima oko inflacije i rasta cijena Hrvatska nije izdvojen slučaj, da se s tim problemima suočavaju i Europa i svijet, posebno zbog rasta cijena nafte i prehrambenih proizvoda, dok istodobno, istaknuo je, raste svjetska populacija.

Prije dva dana, na drugom sastanku o radu spomenutog povjerenstva, među ostalim je zaključeno da će se od 1. veljače u rasponu od 8 do 12 posto smanjiti cijene kruha (uglavnom bijelog i polubijelog), svježeg mlijeka i jestivog ulja.

Po računici sindikalnih središnjica, tim će se smanjenjem cijena za oko 70-tak kuna smanjiti iznos mjesečne sindikalne košarice.



Pisane vijesti