Predsjednik Vlade otvorio konferenciju "Razvitak Zagreba"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otvorio_konferenciju_razvitak_zagreba.jpg

ZAGREB,1. veljače 2008.(Hina) - U organizaciji zagrebačkog Gradskog poglavarstva i Hrvatskog inženjerskog saveza danas je u Staroj gradskoj vijećnici počela dvodnevna konferencija "Razvitak Zagreba" na kojoj će stručnjaci raspravljati o važnim temama vezanima uz budućnost Zagreba, poput njegova širenja, infrastrukture, gradnje novih i dogradnje postojećih naselja, očuvanja prirodnih i kulturoloških prostora i drugim aspektima.

Konferenciju je otvorio premijer Ivo Sanader, koji je, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavio nastavak dobre suradnje Vlade i Grada Zagreba na za grad i državu bitnim projektima.

"Mnogi me pitaju zašto Vlada tako dobro surađuje sa Zagrebom kojim vlada SDP. Da je bilo tko iz bilo koje stranke gradonačelnik Zagreba, imao bi isti tretman, jer svi volimo naš glavni grad, tu živimo i radimo, i nije nam svejedno kako će Zagreb izgledati", kazao je Sanader.

Istaknuo je da Vlada želi ravnomjeran razvoj cijele države, "jer Hrvatska nije jaka koliko je jak Zagreb, nego koliko su jaka rubna područja koja su bila žrtva agresije", ali istodobno nećemo zaboraviti ni razvoj Zagreba kao čvorišta sveukupne državne infrastrukture.

Kao jednu od glavnih orijentacija budućeg razvoja grada naveo je projekt Zagreba na Savi, istaknuvši da brojne europske metropole koriste razvojne potencijale svojih rijeka.

"Ne znam nikoga tko je bio u Parizu, a ne priča o Sieni, nikoga tko je bio u Londonu, a ne priča o Temzi, nikoga tko je bio u Budimpešti, a ne govori o lijepom plavom Dunavu, ali znam ih puno koji su bili u Zagrebu, a ne pričaju o Savi", rekao je premijer.

Po računicama iz Banskih dvora, naglasio je, Vlada, ministarstva i državna uprava uvelike bi racionalizirali svoj posao kada bi zgrade imali uz Savu. Kada bi Vlada prodala svoje postojeće komplekse i prestala plaćati najam za privatne, to bi pokrivalo cijenu gradnje novih zgrada uz rijeku, rekao je premijer.

Bandić je istaknuo da se Zagreb nalazi na "velikoj urbanoj prekretnici", da je potrebno izvršiti brojne infrastrukturne zahvate u gradskom prometu, gospodarstvu, financijama, urbanizmu, kulturi, te da u tim projektima "nije dobro kriminalizirati privatne investitore".

"Ne prihvaćamo antipoduzetničku, anticivilizacijsku i antiulagačku klimu, jer je protiv razvoja Zagreba", poručio je, naglasivši da Zagrepčani ne smiju biti taoci prošlosti i "mentaliteta iz 20. stoljeća koji je glavna kočnica razvoja".

"Ne želimo dominirati Hrvatskom, već Zagreb treba biti infrastrukturno i logistički u funkciji pokretača razvoja Hrvatske", dodao je i kao buduće važne gradske projekte izdvojio gradnju kongresnog centra, novoga velesajma i zračne luke te sportske arene.

"Imamo viziju i Zagreb će vrlo brzo moći stati uz bok ostalim europskim metropolama", dodao je Bandić.

Predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza Jure Radić kazao je da se inženjeri žele izdići iz politike te svojim znanjem i mogućnostima potaknuti razvoj grada, najavivši da će se na konferenciji analizirati mogućnosti razvoja plovnog puta Savom, gradnja zagrebačkog metroa i novih obilaznica.



Pisane vijesti