Potpredsjednica Vlade Kosor predstavila rezultate Kampanje za borbu protiv nasilja u obitelji

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas, prostorije Obiteljskog centra Sisačko-moslavačke županije, predstavila rezultate Kampanje za borbu protiv nasilja u obitelji u suradnji s Vijećem Europe i podijelila priznanja gradu i županiji, te osobama koje su se za vrijeme Kampanje svojim aktivnostima osobito istaknule u borbi protiv nasilja nad ženama. Spomenutim aktivnostima, a na Međunarodni dan žena završena je Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama započeta u studenom 2006 u suradnji s Vijećem Europe.
Podpredsjednica Kosor istaknula je da je Hrvatska jedna od zemalja koja se odmah aktivno uključila u Kampanju, ali da Kampanja u Hrvatskoj neće završiti danas nego će se nastaviti i dalje. Naše je stajalište kazala je, potpredsjednica da ni jedan muškarac ne može biti javno priznat, ako je obiteljski nasilnik, a u tome moramo biti jedinstveni, nasilnike treba javno obilježiti. Nakon ove svečanosti Hrvatska će podnijeti izvješća Vijeću Europe, a da je Kampanja bila uspješna govori i činjenica da je Hrvatska dobila poziv za organiziranje Ministarske konferencije protiv fizičkog zlostavljanja djece.
Ciljevi Nacionalne kampanje za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama ostvarivali su se kroz političke i pravne mjere, potporu i zaštitu žrtvama, prikupljanje podataka i podizanje razine svijesti, kako bi se žene ohrabrile.
Kampanja je započela javnim predstavljanjem u prostorijama Vlade, održani su mnogi okrugli stolovi, a kao jedan od važnijih potpredsjednica je istaknula okrugli stol „Ekonomsko nasilje nad ženama“, pojasnivši da su žene u najvećem broju slučajeva ekonomski ovisne o osobi koja ih zlostavlja.
Obilježeni su i svi ključni datumi po preporuci Vijeća Europe, a u svibnju je održan i međunarodni seminar „ Aktivno sudjelovanje muškaraca u borbi protiv nasilja“ u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Hrvatska je 22. rujan proglasila „Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama“, a u sjećanje na tri žene žrtve nasilja ubijene u Općinskom sudu u Zagrebu.
Od važnijih aktivnosti potpredsjednica Kosor istaknula je rad SOS telefona za žene s invaliditetom -žrtve nasilja. Osim Vlade RH, Ministarstva, jedinica lokalne samouprave u Kampanju je bilo važno uključiti i utjecajne javne osobe.
Krajem prošle godine Vlada je usvojila i Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2008. do 2010., a koja je predstavljena u Karlovcu kazala je, potpredsjednica najavivši skori završetak novog Zakona o ravnopravnosti spolova i antidiskriminacijski Zakon koji je također pri kraju.


Vlada ove godine ide s mjerama poticanja zapošljavanja žrtava nasilja nastavila je potpredsjednica i dodala da ako budemo zajedno, iskreni i otvoreni ostvarivat ćemo izvrsne rezultate. Kao posebno važno istaknula je, da žene u Hrvatskoj nisu ravnopravne na tržištu rada, jer se samo žene pri zapošljavanju pita imaju li djece i jesu li udane te da samo žene mogu dobiti otkaz ako su trudne.
Na kraju svečanosti po prvi puta u Hrvatskoj dodijeljene su nagrade gradu, županiji i pojedincima za aktivnosti usmjerene protiv nasilja nad ženama.
Nagrade su dodijeljene Gradu Karlovcu, županiji Vukovarsko-srijemskoj, Draganu Josipoviću, policijskom službeniku i predsjedniku Vlade RH dr. sc. Ivi Sanaderu.
Potpredsjednica Vlade čestitala je svim ženama u ime Vlade RH 8. ožujka – Međunarodni dan žena.




Pisane vijesti