Potpredsjednica Vlade Kosor s izaslanstvom izvanrednih i opunomoćenih veleposlanica u RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s veleposlanicama u RH koje su izrazile želju za razgovor u vezi širenja suradnje u borbi protiv obiteljskog nasilja uključujući i nasilje nad ženama.

Na sastanku su nazočile, Tracy Reid, veleposlanica Australije u RH, Catharina Maria Trooster, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH, Ann-Marie Nyroos, veleposlanica Republike Finske u RH, Aminahtun Karim Shaharudin, veleposlanica Malezije u RH i Wilfried Buchorn, šef ureda UN za izbjeglice u Hrvatskoj.

Veleposlanice su čestitale Hrvatskoj i potpredsjednici Kosor na svemu učinjenom u borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, spomenuvši pritom da je Hrvatska doista aktivna kad se govori o tom problemu. Kazale su da kao grupa žele kreirati platformu podrške svima koji se bave borbom protiv nasilja. Također, zatražile su suradnju s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, istaknuvši da su uistinu zadivljene pomacima koje je Hrvatska učinila posljednjih godina.

Potpredsjednica Kosor naglasila je da je Vlada RH u protekle četiri godine učinila puno važnih koraka protiv nasilja nad ženama. Tu tvrdnju potkrijepila je prikazavši najznačajnije projekte raealizirane u prošlom četverogodišnjem razdoblju. Posebno važno je, dodala je potpredsjednica da sve više žena koje trpe nasilje prijavljuju nasilnike, a razlog tome je što smo intenzivno radili na ohrabrivanju žrtve i stvaranju infrastrukture jer važno je da žrtva ima gdje otići, pojasnila je.

Važna je i suradnja s civilnim sektorom, a Vlada RH daje financijsku potporu ženskim udrugama. Kad je riječ o projektima potpredsjednica je dodala da su prošle godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Minstarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdvojila 3 milijuna kuna za adaptaciju prostora za Autonomnu žensku kuću u Zagrebu. Donesena je druga Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji i Protokol u kojem se jasno govori koja institucija je dužna reagirati u slučaju nasilja nad ženama.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je u Zakon o državnim službenicima i namještenicima ugrađena mjera koja onemogućava da netko tko je jednom evidentiran kao obiteljski nasilnik bude državni službenik. Također Zakon o oružju onemogućava dobivanje dozvole za nošenje oružja osobama koje su evidentirane kao nasilnici. Hrvatska radi i na senzibiliziranju javnosti u borbi protiv nasilja, nastavila je potpredsjednica i spomenula da se u Hrvatskoj 22. rujan obilježava kao Nacionalan dan u borbi protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na tri žene žrtve ubijene u Općinskom sudu.

Na sastanku se razgovaralo i o brizi za Rome.Veleposlanice su predložile suradnju i na tom polju, pojasnivši da su upoznate da su u Hrvatskoj učinjeni znatni napori, kojima je uistinu život toj populaciji vidljivo poboljšan. Dodale su da su ohrabrujuće činjenice koje je potpredsjednica iznijela o aktivnostima provedenim i preporučile se za suradnju.

Potpredsjednica je kazala da je u tijeku izmjena Zakona o ravnopravnosti spolova i pozvala veleposlanice da se uključe u raspravu na okruglom stolu, kada zakon bude dovršen te da iznesu iskustva iz svojih zemalja, što su one i prihvatile.

Dogovoren je niz zajedničkih projekata u borbi protiv nasilja nad ženama i nastavak suradnje, te sudjelovanje veleposlanica u obilježavanju Nacionalnog dana za borbu protiv nasilja nad ženama.



Pisane vijesti