Potpredsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti te predsjednica Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i drugim međunarodnim kaznenim sudovima Jadranka Kososusrela se danas u Banskim dvorima s Patrickom Robinsonom, predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Tom je prigodom potpredsjednica Kosor potvrdila odlučnost suradnje Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom te naglasila da Hrvatska ima puno suglasje o izlaznoj strategiji o završetku rada suda. Hrvatska je za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom, ali smatramo da svi bjegunci, a osobito Ratko Mladić i Goran Hadžić, moraju biti privedeni pravdi.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Robinson izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske s MKSJ te podsjetio kako je nedavno u New Yorku imao vrlo dobar sastanak s predsjednikom Vlade dr. Ivom Sanaderom, na kojem je predsjednik Vlade također pokazao odlučnost u ispunjavanju obveza Hrvatske prema Međunarodnom kaznenom sudu. Izrazio je i zadovoljstvo učinkovitošću hrvatskog pravosuđa, posebno se osvrnuvši na slučaj Ademi-Norac, te napretkom koji Hrvatska postiže reformama u pravosuđu.

Potpredsjednica Kosor istaknula je da je upravo slučaj Ademi-Norac, koji je proslijeđen hrvatskom pravosuđu jedan od pokazatelja da MKSJ prepoznaje nepristranost hrvatskih sudova.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o uvjetima i mogućnostima smještaja arhivske građe MKSJ kao dijela nasljeđa suda nakon prestanka njegova djelovanja.



Pisane vijesti