Potpredsjednica Vlade Kosor s predsjednikom Međunarodnog paraolimpijskog odbora Philipom Cravenom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor susrela se danas s predsjednikom Međunarodnog paraolimpijskog odbora Philipom Cravenom.

Tom prigodom potpredsjednica Kosor izvijestila je predsjednika Cravena o aktivnostima Hrvatske kada je riječ o osobama s invaliditetom. Kazala je da je Hrvatska kao treća zemlja potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom , a kao četvrta zemlja u svijetu ju je ratificirala. Spomenula je projekt osobnog asistenta za najteže invalide kojeg u ovom trenutku ima 350 osoba. Pojasnila je da osobni asistent omogućava osobama s invaliditetom neovisno življenje. Dodala je da Hrvatska Vlada provodi s jedinicama lokalne samouprave projekt prilagodbe institucija „Pristupačna Hrvatska“. Kao jedan od najvažnijih projekata istaknula je da od ove godine po prvi puta postoji i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Philip Craven, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora pohvalio je hrvatska nastojanja za poboljšavanje kvalitete života osoba s invaliditetom. Posebno je pozdravio projekt osobnog asistenta za koji kaže da uistinu pruža najpotrebnije osobama s invaliditetom, a to je neovisnost.

Na sastanku je dogovorena i suradnja između Hrvatskog Paraolimpijskog odbora i Međunarodnog paraolimpijskog odbora.

Potpredsjednica je danas posijetila naše sportaše i sportašice sudionike Paraolimpijskih igara. Poželjela je svima puno uspjeha i u ime Vlade RH naglasila da je veliki uspijeh njihova kvalifikacija i dolazak na Paraolimpijske igre. Prilikom posjeta Paraolimpijskog sela potpredsjednica Kosor se upisala na Zid za uspomenu na Međunarodnu konvenciju o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom.



Pisane vijesti