Potpredsjednica Vlade Kosor s Yuriem Afanasievom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, u ime predsjednika Vlade RH dr. sc. Ive Sanadera sastala se danas sa šefom Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvitak u Hrvatskoj Yuriem Afanasievom i njegovim suradnicima

Gospodin Afanasiev razgovarao je s potpredsjednicom o dva projekta koji se odnose na podizanje svijesti javnosti o problemu nelegalnog posjedovanja oružja i na čišćenje područja zagađenog od mina. Hrvatska je vrlo učinkovita kada je riječ o akcijama čišćenja zagađenog prostora minama kazao je Afanasiev i dodao da je u proteklih deset godina Hrvatska stekla veliko iskustvo. Također pohvaljena je i akcija “Manje oružja manje tragedija”.

Potpredsjednica Kosor istaknula je da su problemi mina i oružja posljedice rata i izvjestila o aktivnostima poduzetim uz smanjivanje oružja i čišćenja prostora od mina. Podsjetila je da je prošle godine mijenjan Zakon o oružju te da su postroženi uvjeti pomoću kojih se može doći do dozvole za nošenje oružja. Kao posebno važno istaknula je odredbu kojom se onemogućuje posjedovanje oružja osobama koje su jednom registrirane kao obiteljski zlostavljači.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za potpisivanje sporazuma vezanog uz projekt osobnog asistenta između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i UNDP-a. Realizacija ovog sporazuma ima važnu poruku i stvarnu korist za osobe s invaliditetom dodala je potpredsjednica i najavila da će Hrvatska među prvim zemljama u Europi po prvi puta imenovati pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a to je važan iskorak u borbi za ljudska prava.

Yuriem Afanasiev čestitao je potpredsjednici na svemu učinjenom u Hrvatskoj i pozvao u lipnju na konferenciju o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.



Pisane vijesti