Potpredsjednica Vlade Kosor u Den Haagu

Suradnja između Republike Hrvatske i Haaškog suda je otvorena i potpuna, ocijenila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Jadranka Kosor, nakon današnjeg sastanka s novim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom i potpredsjednikom Haaškog suda Carmelom Agiusem.

Na sastanku je glavni haaški tužitelj najavio svoj dolazak u Zagreb 28. veljače 2008. godine. Potpredsjednica Kosor istaknula je da rad suda ne može biti gotov dok se pred njim ne pojave ratni zločinci Mladić, Karađić i Hadžić, a haaški tužitelj Brammertz dodao je da ne smije oslabiti politička volja u zemljama koje su ih dužne uhititi, a sud će dosljedno na tome inzistirati. Potvrdio je da je mišljenje suda, pa i njegovo mišljenje, da je politička stabilnost važna, ali se ona ne može održati ako nije zadovoljena pravda.

Potpredsjednica Vlade upoznala je glavnog haaškog tužitelja s radom Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom kao koordinativnog tijela.

U razgovoru sa sucem Carmelom Aguisem, sucem MKSJ koji je zamijenio odsutnog predsjednika suda Pocara, obostrano je istaknuta dobra suradnja i interes za daljnju konsolidaciju međunarodne pravde. U tom kontekstu potpredsjednica Kosor prenijela je podršku Vlade RH izlaznoj strategiji UN-a za okončanje rada suda.

Potpredsjednica Kosor u haaškom pritvoru susrela se s hrvatskim pritvorenicima, među kojima s generalom Gotovinom i Markačem.



Pisane vijesti