Potpredsjednica Vlade Kosor uručila ključeve 20 vatrogasnih vozila

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_urucila_kljuceve_20_vatrogasnih_vozila.jpg

ZAGREB, 9. prosinca 2008. (Hina) - Ključeve 20 vatrogasnih vozila iz Vladinog Programa nabave tih vozila danas je predstavnicima gradova i općina u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Zagrebu uručila izaslanica predsjednika Vlade potpredsjednica i ministrica Jadranka Kosor.

Vatrogasna vozila dobili su gradovi - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Šibenik, Varaždin, Slavonski Brod, Ivanić Grad, Beli Manastir, Đakovo, Garešnica, Gospić, Imotski, Karlovac, Komiža, Novska i Vrgorac te općine Dubrovačko Primorje i Popovača.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut istaknuo je kako je Vlada 2003. godine pokrenula projekt vrijedan oko 102 milijuna eura planske nabave 210 vatrogasnih vozila tijekom sedam godina za potrebe jedinica lokalne samouprave, osnivače javnih vatrogasnih postrojbi. Također i za one jedinice lokalne samouprave sjedište čijih dobrovoljnih vatrogasnih društava je najmanje 15 kilometra udaljeno od sjedišta najbliže javne postrojbe.

"Uključujući 20 vatrogasnih vozila koja će krenuti u operativnu upotrebu od danas, sveukupno je predano 179 vatrogasnih vozila", istaknuo je Trut.

Najavio je da će sljedeće godine, u svibnju i studenome, na upotrebu biti predana i preostala vatrogasna vozila, što će ujedno biti i kraj projekta. Projekt je vrlo koristan - izravno je pridonio razvitku i modernizaciji vatrogastva u Hrvatskoj, ali njime ne će biti zadovoljene sve potrebe i ne će biti dovoljno za postizanje razine razvijenih zemalja EU, pa bi trebalo razmišljati o nastavku projekta nakon 2009.", rekao je Trut.

Istaknuo je da Hrvatska u sustav vatrogastva svake godine ulaže značajna sredstva, primjerice u Projekt vatrogasnih vozila više od 115 milijuna kuna godišnje, kroz sufinanciranje javnih vatrogasnih postrojbi više od 320 milijuna kuna godišnje, u nabavu novih protupožarnih letjelica canadair-a i air tractor-a ove je godine osigurano više od 300 milijuna kuna.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je kako podjela tih modernih vatrogasnih vozila znači iznimno puno za sve gradove i općine. Naglasila je kako je taj veliki Vladin projekat nabave vatrogasnih vozila najbolji pokazatelj koliko Vlada skrbi i brine i koliko želi unaprijediti cijeli taj sustav. Zaželjela je vatrogascima da im vozila dobro služe, ali da im što manje trebaju i da imaju što je moguće manje posla, te puno hrabrosti i odvažnosti i u vatrogasnom smislu uspješnu i dobru 2009. godinu. Zahvalila im je na svemu što rade u obrani života, kuća i gospodarstva, a kao ministrica hrvatskih branitelja zahvalila je svima koji su tijekom Domovinskog rata dali nemjerljivi doprinos u obrani suvereniteta Hrvatske.



Pisane vijesti