Potpredsjednica Vlade Kosor uručila ugovore predstavnicima 64 udruge osoba s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, uručila je danas ugovore predstavnicima 64 udruge osoba s invaliditetom za 338 asistenata za osobe s najtežim invaliditetom.

Projekt se provodi već treću godinu za redom, naglasila je i dodala da je 2006. u projekt bilo uključeno 78 osoba, a u 2007. 176 osoba. Potpredsjednica Vlade Kosor najavila je i donošenje Zakona o osobnom asistentu u RH do kraja 2008. godine.

Spomenula je neke od projekata, po prvi puta osnovan je Ured za osobe s invaliditetom, a na čelo ureda predložena je osoba s najtežim invaliditetom Anka Slonjšak, Hrvatska je treća zemlja koja je potpisala Konvenciju UN za osobe s invaliditetom, nastavila je, a kao četvrta zemlja ratificirala. Također donesen je i Nacionalni program za promicanje prava za osobe s invaliditetom do 2015. godine.

Govoreći o važnosti Projekta potpredsjednica je rekla da je ovaj Projekt prilog u borbi protiv prepreka i predrasuda te da osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama nego s jednakim, a treba im omogućiti normalan život, a upravo to je osobni asistent koji za korisnike znači kvalitetno življenje.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zahvalila je ispred korisnika osobnog asistenta potpredsjednici Vlade na podršci i dodala da osobni asistent za korisnike znači,veću mobilnost i bogatiji društveni život. Kazala je da je Hrvatska prva zemlja u jugoistočnoj Europi koja ima pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

Nazočnima se obratio i Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, kazao je da je Hrvatska među pet zemlja u Europi u kojima se provodi projekt osobnog asistenta.

Također zahvalio je potpredsjednici Vlade Kosor što im pomaže u svakodnevnom savladavanju prepreka.



Pisane vijesti