Potpredsjednica Vlade Kosor: Vlada će i dalje podupirati razvoj Pakraca i Lipika

PAKRAC, 17. kolovoza 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je na današnjoj svečanosti u povodu Dana branitelja Pakraca i Lipika da će Vlada i dalje podupirati razvoj toga ratom stradaloga kraja, a posebice gospodarstvo.

Rekavši da su gradovi Pakrac i Lipik, nakon Vukovara, pretrpjeli najveća razaranja u Domovinskome ratu, potpredsjednica Kosor čestitala je braniteljima njihov dan ističući kako su pakrački i lipički branitelji bili u posebice teškom položaju jer je bojišnica bila uza same gradove.

Također je istaknula da su hrvatski branitelji zaslužni za skori ulazak Hrvatske u NATO-savez te da se Hrvatska priprema za ulazak u EU.

Uz Dan branitelja održan je biciklistički maraton od Đurđevca do Pakraca, dug 104 kilometra, a maratonac Duško Štrbac pretrčao je maraton od Požege do Pakraca.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić, koji je govorio u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata, istaknuo je da su šestorica pakračkih branitelja osumnjičenih za ratni zločin u selu Ribnjacima već mjesecima u pritvoru u Požegi te je zatražio da im se omogući obrana sa slobode.

Upozorio je kako dosad nije nitko osuđen za zločin počinjen u srpskom logoru Bučju, u kojemu su tijekom rata ubijeni mnogi hrvatski civili i branitelji, a sudbina nekih još nije poznata.

Podsjetivši na važnost obrane toga dijela Hrvatske u Domovinskome ratu, pakrački gradonačelnik Davor Huška osvrnuo se i na slučaj šestorice pritvorenih branitelja te je zamolio predstavnike medija da unaprijed ne osuđuju branitelje, nego da pravnoj državi i pravosuđu prepuste da rade svoj posao. Gradonačelnik Huška vjeruje da će branitelji na sudu dokazati svoju nevinost.

Na novinarsku molbu da komentira slučaj šestorice pritvorenih branitelja, Jadranka Kosor je rekla kako to ne može učiniti kao potpredsjednica Vlade budući da je dio izvršne vlasti koja se ne može miješati u posao pravosuđa. Dodala je da su tijekom rata pakrački i lipički branitelji bili pravi heroji, no svaki se ratni zločin, ako je počinjen, mora procesuirati.

Kad je pak riječ o Vladinoj uredbi o radnom vremenu, rekla je da će ona vjerojatno biti donesena ovoga tjedna pa će se moći raditi dulje od 21 sat te da će imati vrijednost zakona sve dok se ne sastane Sabor koji će donijeti novi zakon. Potpredsjednica Vlade smatra da Zakon koji je određivao radno vrijeme do 21 sat nije bio osobito mudra odluka.

Dan branitelja Pakraca i Lipika obilježava se u spomen na 17. kolovoza 1991., kada su pobunjeni Srbi počeli minobacački napad na Pakrac, a poslije i pješački napad koji su odbili pripadnici policije i specijalnih policijskih postrojba iz Bjelovara, Kutine i Zagreba.



Pisane vijesti