Potpredsjednica Vlade Kosor : Za Ministarstvo branitelja iz proračuna predviđeno oko 4,138 milijardi kuna

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) Jadranka Kosor predstavila je danas novinarima prijedlog proračuna svog ministarstva u iznosu od 4,138 milijarda kuna, a o kojem će se uskoro glasovati u Saboru.

ZAGREB, 26. veljače 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) Jadranka Kosor predstavila je danas novinarima prijedlog proračuna svog ministarstva u iznosu od 4,138 milijarda kuna, a o kojem će se uskoro glasovati u Saboru.

Na današnjem druženju s novinarima Jadranka Kosor je rekla da se od ove godine obiteljske i invalidske mirovine hrvatskih branitelja neće isplaćivati preko Ministarstva branitelja, već preko Ministarstva rada, ističući kako je proračun za skrb o hrvatskih braniteljima po stavkama povećan.

Tako je najavila neke projekte ministarstva za što je u novom proračunu predviđen novac, a riječ je o nastavku mjera za zapošljavanje i samozapošljavanje branitelja, stambeno zbrinjavanje te povrat duga hrvatskim braniteljima preko tzv. prevođenja njihovih mirovina.

Najavila je i neke nove projekte skrbi poput sistematskih pregleda hrvatskih branitelja i stradalnika i njihovih obitelji, za što je previđeno oko 3,1 milijuna kuna, te za izgradnju spomenika i spomen-područja za što će se izdvojiti oko 4 milijuna kuna.

Kosor je rekla da 12. travnja prestaje vrijediti ograničenje prema kojemu hrvatski branitelji s udjelima u Fondu hrvatskih branitelja ne mogu prodavati svoje udjele, poručivši braniteljima da ne prodaju te udjele. Za Fond čija je vrijednost oko 4,2 milijarde kuna, bitno je da opstane na financijskom tržištu, istaknula je ministrica dodavši da je prošle godine dobit Fonda bila oko 195 milijuna kuna.

Kosor je istaknula da je novac osiguran i za druge projekte njezina ministarstva koji se bave međugeneracijskom solidarnošću i obitelji.

Dodala je i da se mora riješiti nedostatak adekvatnog prostora za rad, što je jedan od glavnih problema zbog raštrkanosti raznih uprava na više lokacija i trenutnog smještaja u zgradi na Trgu Park stara Trešnjevka, koja ne odgovara potrebama ministarstva.



Pisane vijesti