Predsjednik Vlade na dodjeli "Zlatne kune"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_dodjeli_zlatne_kune.jpg

Tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2007.

ZAGREB, 25. veljače 2008. (Hina) - Tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2007.

Nagrade "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u prošloj godini dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banki i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je poduzeće za projektiranje Adria electronic iz Rijeke.

U kategoriji srednjih tvrtki, "Zlatnu kunu" osvojila je tvrtka za proizvodnju aluminijskih odljevaka Saint Jean Industries iz Slavonskog Broda.

Najboljom bankom proglašena je Hrvatska poštanska banka, a najboljim osiguravajućim društvom Croatia osiguranje.

"Zlatnu kunu" za inovaciju dobili su Rosa Ferinčević iz tvrtke Marinal Lab za razvoj probiotičkih mliječnih proizvoda i Marko Vuković iz karlovačkog HS Produkta za inovacije u proizvodnji oružja.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Vilku Žiljku, profesoru na zagrebačkom Grafičkom fakultetu, za iznimni doprinos hrvatskoj grafičkoj industriji.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je premijer Ivo Sanader koji je naglasio da su prve zadaće Vlade na gospodarskom području očuvati makroekonomsku stabilnost i obuzdati inflaciju.

Po njegovim riječima, projicirani rast BDP-a za ovu godinu je između 4 i 4,5 posto, što je znatno iznad prosjeka rasta eurozone, dok će deficit u državnom proračunu biti na razini prošlogodišnjeg ili manji, odnosno od 2,3 do 2,4 posto.

Posebno je istaknuo smanjenje nezaposlenosti. Po podacima koje je iznio, broj nezaposlenih u zadnje četiri godine prosječno je manji za 17.000 godišnje, a u siječnju ove godine bilo je 38.000 manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Govoreći o političkom stanju u regiji, premijer je istaknuo da će Hrvatska nastojati razvijati dobre odnose sa svima, vodeći mudru i umjerenu politiku sukladnu nacionalnim interesima. Želimo dobre odnose sa Srbijom, mir u susjedstvu u našem je interesu, rekao je Sanader.

Skori ulazak u NATO važan je za Hrvatsku zbog sigurnosnih i ekonomskih razloga, ocijenio je.

Vlada će podržavati poduzetnike, posebno one izvozno konkurentne, a kao jednu od mjera Sanader je najavio prijedlog ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje poslodavcima za prvu godinu staža osoba koje se prvi put zapošljavaju.

HGK je uz dodjelu "Zlatne kune" danas također proslavila 156. godišnjicu osnutka.

Na svečanosti su dodijeljena i sredstva zaklade "Izvorno hrvatsko" koju je HGK osnovala 1997. za potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

HGK je dodijelila i novih 19 znakova "Izvorno hrvatsko" te 39 znakova "Hrvatska kvaliteta". "Izvorno hrvatsko" dosad je dobilo 98 proizvoda a "Hrvatsku kvalitetu" 195 proizvoda.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević također je istaknuo značaj mira i stabilnosti za gospodarski razvoj. U takvim uvjetima Hrvatska se može posvetiti rješavanju svojih strateških zadataka, a to su useljenička i energetska politika te učinkovita upotreba plodnog tla i vode.

Ta područja, rekao je Vidošević, trebaju biti operacionalizirana kroz posebne politike koje će provoditi institucije kao što je HGK.



Pisane vijesti