Potpredsjednik Vlade Uzelac razgovarao sa šefom Delegacije Europske komisije u RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_uzelac_razgovarao_sa_sefom_delegacije_europske_komisije_u_rh.jpg

Hrvatska mora razviti svoje regije, obnoviti zapušteno i porušeno i stvoriti uvjete za povratak i trajni ostanak onih koji to žele, izjavio je u utorak potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske komisije u RH Vincentom Degertom.

ZAGREB, 26. veljače 2008. (Hina) - Hrvatska mora razviti svoje regije, obnoviti zapušteno i porušeno i stvoriti uvjete za povratak i trajni ostanak onih koji to žele, izjavio je u utorak potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske komisije u RH Vincentom Degertom.

"Zapuštena područja čekaju na obnovu i razvoj ... ali ne radi se samo o fizičkoj već i društvenoj obnovi, tj. uspostavi i funkcioniranju institucija", kazao je Uzelac koji je u Vladi zadužen upravo za regionalni razvoj, obnovu i povratak.

Istaknuo je da po pitanju povratka nije bitno o kojoj kategoriji ljudi se radi, "bilo da se radi o izbjeglim Srbima, Hrvatima izbjeglim iz BiH ili ljudima koji žele doći upravo na ta podučja".

Izrazio je nadu da će rješavanjem tih pitanja dati konkretan prilog napretku Hrvatske i njezinom pridruživanju u željene asocijacije.

"Sve to radimo u sklopu napora da Hrvatska što prije postane članica NATO-a i Europske unije", kazao je Uzelac.

Šef Delegacije Europske komisije pozdravio je imenovanje Slobodana Uzelca, pripadnika srpske manjine, na visoku dužnost u hrvatskoj Vladi, ocijenivši da to predstavlja "važan signal".

Potvrdio je da se razgovaralo o "širokoj lepezi pitanja vezanih uz povratak izbjeglica i pomirbu".

"Ovo nisu nova pitanja i problemi ali su važni za konsolidiranje demokracije, vladavine prava i daljnje korake prema pristupanju u EU-u i NATO-u", istaknuo je Degert.

Priznao je da je "još dosta posla pred nama" i iskazao spremnost za potporom i pomoći oko rješavanja spomenutih pitanja.

Na sastanku su sudjelovali i američki veleposlanik Robert A. Bradtke, šef misije OESS-a Jorge Fuentes i šef ureda UNHCR-a Wilfried Buchhorn.



Pisane vijesti