Potpredsjednica Vlade Martina Dalić susrela se s izaslanstvom kluba zastupnika CDU-a

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/9 svibnja/34418977991_1edeae0da3_o.jpg

Na samom početku susreta potpredsjednica Vlade dr. sc. Martina Dalić naglasila je kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke  dobri i prijateljski, kao i odnosi s pokrajinom Hessen gdje je hrvatska zajednica jako dobro integrirana. 

Također je istaknula kako je Njemačka jedan od najvažnijih partnera Hrvatske u području vanjske trgovine, ulaganja, turizma i suradnje između banaka te tehničkog razvoja. Potpredsjednica je naglasila kako su njemački turisti najbrojniji strani posjetitelji Hrvatske te kako svakako imaju važnu ulogu u hrvatsko-njemačkim gospodarskim odnosima.

Potpredsjednica Dalić također je objasnila trenutnu političku situaciju i politička zbivanja u Republici Hrvatskoj te kako je cilj ove Vlade osigurati stabilnost.

Isto tako potpredsjednica je prezentirala Nacionalni program reformi sa posebnim naglaskom na Poreznu reformu koja je na snazi od 1. siječnja 2017. čime se stvaraju povoljniji uvjeti poslovanja poslovnih subjekata te njihova konkurentnost. 

Gospodina Michaela Boddenberga, voditelja Kluba zastupnika zanimalo je što se očekuje od Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, te koji su slijedeći koraci nakon odabira međunarodnog savjetnika.

Potpredsjednica je ukratko prezentirala spomenuti Zakon te istaknula kako je osiguranje likvidnosti trenutni prioritet i kako će se sve odluke donositi uz odobrenje Vjerovničkog vijeća ali štiteći jednak tretman svih sudionika u procesu. Istakla je  kako su svi vjerovnici pozvani da do 10. lipnja prijave svoja potraživanja.

Thomas Schäfer, ministar financija Savezne pokrajine Hessen istaknuo je kako je razgovarao s guvernerom HNB-a vezano uz ulazak Republike Hrvatske u eurozonu.

Potpredsjednica je informirala sve prisutne kako se trenutno analizira  utjecaj ulaska Republike Hrvatske u eurozone na hrvatsko gospodarstvo te da se poduzimaju sve mjere  kako bi se u srednje ročnom razdoblju  stekli uvjeti ulaska Hrvatske u eurozonu. 

Pisane vijesti | Martina Dalić