Potpredsjednica Vlade na humanitarnoj akciji UNICEF-a "Svako dijete treba obitelj"

U humanitarnoj kampanji UNICEF-a "Svako dijete treba obitelj" prikupljeno je 2,8 milijuna kuna, a akciji se odazvalo 80.000 donatora, čiji će novac biti upotrebljen za promicanje udomiteljstva kao najprihvatljivijeg modela smještaja djece bez obiteljske skrbi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare UNICEF-a.

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - U humanitarnoj kampanji UNICEF-a "Svako dijete treba obitelj" prikupljeno je 2,8 milijuna kuna, a akciji se odazvalo 80.000 donatora, čiji će novac biti upotrebljen za promicanje udomiteljstva kao najprihvatljivijeg modela smještaja djece bez obiteljske skrbi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare UNICEF-a.

Za vrijeme desetomjesečne kampanje prijavljeno je preko 110 novih udomiteljskih obitelji u kojima je dom pronašao dio od oko 1.600 djece koja su smještena u dječjim domovima u Hrvatskoj.

Uskoro će biti otvoreno pet regionalnih centara za udomiteljstvo, a počet će i usavršavanje djelatnika u sustavu socijalne skrbi za unapređenje skrbi o djeci, rečeno je.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj najavila je da će u 2006. godini posebna pozornost biti posvećena osnivanju centara potpore udomiteljima te specijaliziranom udomiteljstvu najmlađe djece i djece s teškoćama u razvoju, a i dalje će se nastaviti prikupljanje sredstava.

Pokroviteljica akcije potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zahvalila je svima koji su svojim prilozima pridonijeli uspjehu akcije, među kojima je, po UNICEF-ovim podacima, najviše bilo upravo građana pojedinaca koji su prikupili 64 posto iznosa.

"Svako dijete treba obitelj koja će o njemu skrbiti i omogućiti mu dostojan život s puno ljubavi", rekla je Kosor dodavši kako je danas u udomiteljskim obiteljima smješteno 2.220 djece.

Najavila je da će poruke akcije biti ugrađene u Nacionalni plan za dobrobit djece, a Vlada razmišlja o promjenama Obiteljskog zakona koje bi olakšale posvajanje djece za koju je dokazano da biološki roditelji ne pokazuju interes.

"Djeca koja rastu u obitelji uče voljeti i kako biti voljena, djeca u ustanovama uče kako živjeti bez ljubavi", rekao je prof. Kevin Brown, konzultant Europske komisije, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a koji će ovih dana hrvatskim stručnjacima održati niz predavanja o djeci bez roditeljske skrbi.

Brown ističe kako je u hrvatskim ustanovama za skrb o djeci svega četiri posto siročadi, a 96 posto djece ima žive roditelje. Oko 40 posto djece je u dom došlo zbog zlostavljanja i zanemarivanja, a 60 posto zbog socijalnih razloga.

Institucionalni smještaj djece porezne obveznike godišnje stoji 6.000 eura po djetetu, dok bi taj trošak u udomiteljskoj obitelji bio 2.000 eura po djetetu.

Kod djece s poteškoćama u razvoju smještaj u dom godišnje stoji 7.500 eura, a u udomiteljsku obitelj 3.500 tisuće eura.

Osim što je udomiteljstvo jeftinije za porezne obveznike, djeca će biti puno sretnija, zaključio je Brown.



Pisane vijesti