Potpredsjednica Vlade na konferenciji «Potpora reformi javne uprave i državne službe»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na konferenciji u povodu početka provedbe projekta CARDS 2003 «Potpora reformi javne uprave i državne službe», u organizaciji Središnjeg državnog ureda za upravu i Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na konferenciji u povodu početka provedbe projekta CARDS 2003 «Potpora reformi javne uprave i državne službe», u organizaciji Središnjeg državnog ureda za upravu i Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Pozdravljajući nazočne u ime čitave hrvatske Vlade, predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera i svoje osobno, potpredsjednica Kosor istaknula je kako su područje javne uprave, njena puna profesionalizacija te modernizacija procedura jedan od bitnih čimbenika uspostave pravne države i demokratskog društva. U tom smislu izrazila je svoje uvjerenje kako će i ovaj projekt potpore reformi javne službe i državne uprave, uz nesebično zalaganje svakog pojedinca u lancu javne službe i državne uprave u bitnome će doprinijeti tom cilju.

«Stavljanjem građana u središte toga odnosa, olakšavanjem njegovog pristupa državnom upravnom aparatu, kroz pojednostavljenje procedura u državnoj upravi, potpunom depolitizacijom državne uprave i kvalitetnim odabirom kandidata za državnu službu, te njihovom cjeloživotnom izobrazbom, trajnim usvajanjem novih znanja i vještina za rad u službi, čiji je pravni okvir Vlada Republike Hrvatske već stvorila kroz uspostavu Centra za stručno usavršavanje i osposobljavanje službenika, Akademije lokalne demokracije i pokretanjem stručnog poslijediplomskog studija pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za najvrsnije državne službenike, za očekivati je brzo podizanje razine sveukupnog funkcioniranja državne uprave u Republici Hrvatskoj i dostizanje njezine izvrsnosti u rangu najrazvijenijih europskih državnih uprava s dugom demokratskom tradicijom», rekla potpredsjednica Kosor.
Napomenula je kako će tome će u bitnome doprinijeti i Zakon o državnim službenicima, čije se odredbe u potpunosti primjenjuju od 1. siječnja 2006. godine, budući da se u njemu po prvi put u Republici Hrvatskoj potpuno afirmira profesionalizam i uvodi karijerno napredovanje unutar državne službe. Također, tome će doprinijeti i budući Zakon o plaćama državnih službenika, koji će kroz načelo «jednaka plaća za jednak rad», odnosno vezivanjem plaće i uz rezultate rada umjesto samo uz određeni položaj u službi ili radno mjesto, osigurati nagrađivanje stvarne kvalitete i učinkovitosti svakog pojedinog državnog službenika. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Vlada Republike Hrvatske posebno ponosna i na uspjeh projekta «One-Stop-Shop», kojim je osigurala svim zainteresiranim hrvatskim građanima i strancima, krajnje pojednostavljenu proceduru osnivanja tvrtki na jednom jedinom mjestu, što se smatra velikim iskorakom budući da su njime pokrivene sve županije.


U pogledu provedbe prve komponentu ovog CARDS projekta rekla je kako su upravo podizanje razine izvrsnosti upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi, te ispravan odabir službenika i njihovo ispravno pozicioniranje na najbolje odgovarajuće položaje i radna mjesta sukladno pojedinačnim mogućnostima i znanjima ključan čimbenik budućnosti hrvatske javne uprave, njezine efikasnosti i potpune prihvaćenosti od strane građanstva. Jednakovrijednom ocijenila je i drugu komponentu ovog CARDS projekta usmjerenu prema građanima, u smislu modernizacije upravnog postupanja, maksimalnog suzbijanja prostora slobodnog upravnog odlučivanja, pojednostavljenja procedura u najvećoj mjeri, te prilagodbe propisa za primjenu novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, čime će se učvrstiti pravni položaj građana i drugih stranaka u postupku.

Posebnu zahvalu potpredsjednica Kosor uputila je voditelju Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj veleposlaniku Degertu na prepoznavanju značaja ovog CARDS projekta za Republiku Hrvatsku, kao zemlju kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, izražavajući uvjerenje kako će provedbom ovog projekta, u području javne uprave i državne službe, Hrvatska preuzeti najizvrsnija rješenja važeća u Europskoj uniji, što očekuju i Europska komisija, ali i hrvatski građani, odnosno svaki pojedinac u svom osobnom odnosu s državom i njezinim institucijama.



Pisane vijesti