Potpredsjednica Vlade na Nacionalnoj konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć na Sljemenu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas na Sljemenu konferenciju Centara za psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Na konferenciji Centara za psihosocijalnu pomoć, koji djeluju kao podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na terenu, sudjeluje oko 120 djelatnika centara za psihocijalnu pomoć, regionalnih centara za psihotraumu i Centra za krizna stanja, te ostalih stručnjaka.

Otvarajući konferenciju potpredsjednica Kosor zahvalila je svim djelatnicima Centara za psihosocijalnu pomoć na ustrajnom radu i skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Govoreći u kontekstu daljnjeg unaprjeđenja rada Centara za psihosocijalnu pomoć izrazila je, međutim, nezadovoljstvo što Grad Zagreb još uvijek nije dodijelio adekvatne prostore za rad Centra za psihosocijalnom pomoć na svom području, a na što je obvezan prema Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je prepoznavajući potrebe pomoći posebno osjetljivim kategorijama hrvatska Vlada nedavno donijela «Program za poboljšanje kvalitete življenja u obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a», a koji je i predstavljen na konferenciji.

Osvrnuvši se na ostale aktivnosti za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji odrađene potpredsjednica Kosor napomenula je kako je u dosadašnjem mandatu dodijeljeno 348 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine, pokrenut je program njihovog liječenja u hiperbaričnoj komori u Splitu, a svi 100%-tni HRVI su i stambeno zbrinuti. U pogledu stambenog zbrinjavanja ostalih kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja rekla je kako je u dosadašnjem mandatu riješeno 3.800 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Također je rekla kako je putem Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja u protekle četiri godine zaposleno oko 8.000 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te kako je osnovan i započeo s radom Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s trenutnom imovinom od oko 4,5 milijardi kuna. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u ovom mandatu izvršen i povrat duga nastao u prošlom mandatu prema starom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 2001. godine u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna kuna.



Pisane vijesti