Predsjednik Vlade: Novinare treba pustiti na miru

ZAGREB, 10. studenoga 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je u subotu, komentirajući pozivanje hrvatskih novinara na razgovor s haškim istražiteljima, izjavio da se protivi takvim stvarima i dodao kako bi novinare trebalo pustiti na miru.

Sanader je u izjavi za HTV tijekom posjeta Cisti Provo ocijenio da Haški sud vjerojatno traži nekakvu alibi akciju s novinarima. "Na novinarima je da pišu, izvješćuju i informiraju javnost", smatra hrvatski premijer. Istaknuo je da je informacija u temeljima demokracije te stoga novinari trebaju informirati javnost. Naravno, rekao je Sanader, Haag ima svoja pravila ali je, kako je izjavio, uvijek protiv privođenja novinara.

Pred haškim istražiteljima u subotu je u Zagrebu saslušan novinar HTV-a Josip Šarić u svojstvu osumnjičenika zbog objave tajnog dodatka optužnice protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka,

Šarićev odvjetnik Emil Havkić izjavio je kasnije novinarima da je saslušanje bilo korektno i vrlo profesionalno.

Ukupno osmero hrvatskih novinara primilo je pozive za saslušanje vezano uz objavu dodatka optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača, u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti. Prema još službeno nepotvrđenim informacijama, pozive za saslušanje su osim Šarića dobili i bivši zamjenik glavnog urednika informativnog programa HTV-a Goran Rotim, urednik na HTV-u Đurica Drobac, novinar Večernjeg lista Davor Ivanković, novinari Slobodne Dalmacije Siniša Pavić i Jasna Babić, te iz Jutarnjeg lista novinarka Snježana Pavić i kolumnist Ivan Zvonimir Čičak.



Pisane vijesti