Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Dana branitelja Pakraca i Lipika

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na svečanosti obilježavanja Dana branitelja Pakraca i Lipikkoju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na svečanosti obilježavanja Dana branitelja Pakraca i Lipika, koju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika.

Potpredsjednica Kosor položila je s izaslanstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vijenac i zapalila svijeću, u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, kod središnjeg križa na gradskom groblju u Lipiku, te kod središnjeg križa na gradskom groblju u Pakracu. Vijence su položila i izaslanstva Požeško-slavonske županije, gradova Pakraca i Lipika, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, te izaslanstva predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz ostalih županija koji su tijekom rata sudjelovali u obrani Pakraca i Lipika.

Potpredsjednica Kosor otvorila je u Lipiku spomen-sobu Domovinskog rata, izgrađenu u spomen na preko 250 poginulih branitelja i preko 50 branitelja nestalih tijekom Domovinskog rata na području gradova Pakraca i Lipika. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je izgradnja i ove spomen-sobe u Lipiku, koji je uz Pakrac jedan od najviše stradalih gradova u Domovinskom ratu, primjer borbe protiv zaborava istine o Domovinskom ratu koji je bio pravedan, obramben i osloboditeljski te trajan znak sjećanja na sve poginule branitelje koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Kosor uručila je potom 42 ugovora o darovanju stanova i kuća temeljem Uredbe o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a koju je hrvatska Vlada donijela prošle godine u povodu 10. obljetnice vojnoredarstvene akcije «Oluja». Potpredsjednica Kosor rekla je pritom kako se i na ovaj način nastavlja skrb Vlade u pogledu stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja. Pritom je podsjetila kako je u tijeku izgradnja 295 stanova za hrvatske ratne vojne invalide i članove obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, uz 263 stana čija je izgradnja u pripremi, te istaknula kako je Republika Hrvatska za stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja dosad izdvojila preko 2 milijarde kuna. Potpredsjednica Kosor podsjetila je i na nedavno dodijeljenih 12 stanova u Sinju te 92 stana u Zagrebu.

Prije početka svečanosti obilježavanja Dana branitelja Pakraca i Lipika potpredsjednica Kosor održala je u Lipiku sastanak s gradonačelnikom Lipika Antunom Haramijom, gradonačelnikom Pakraca Davorom Huškom, gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem i državnim tajnikom Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka Damirom Špančićem na kojem se razgovaralo o prioritetima obnove, izgradnji brze ceste u smjeru Pakraca i Lipika te očuvanja vodozahvatnog sustava na tom području.



Pisane vijesti