Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u programu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. kolovoza.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u programu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. kolovoza koji je organizirao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u suradnji sa Zajednicom udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Napomenuvši kako se i na ovaj način pokazuje suosjećanje s obiteljima branitelja i civila zatočenih i nestalih tijekom Domovinskog rata potpredsjednica Kosor poručila je da svaka obitelj ima pravo na istinu o sudbini svojih najbližih budući da to predstavlja i nulto humanitarno pitanje. Izražavajući zadovoljstvo suradnjom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja potpredsjednica Kosor ukazala je na aktivnosti Vlade u postupcima pronalaženja branitelja i civila zatočenih i nestalih tijekom Domovinskog rata. Pritom je rekla kako je u protekle dvije i pol godine pronađeno 6 masovnih grobnica, 60 pojedinačnih, obavljeno preko 260 probnih iskapanja, 161 osoba je ekshumirana, a 164 osobe su identificirane. Podsjećajući kako se na početku agresije na Republiku Hrvatsku na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata nalazilo preko 18.000 osoba potpredsjednica Kosor rekla je kako se još uvijek traga za 1.131 osobom. Također je podsjetila kako je od početka Domovinskog rata ekshumirano 3.585 osoba, od kojih je identificirano 3.006 osoba, te kako su pronađene 143 masovne grobnice i preko 1.200 pojedinačnih.

Potpredsjednica Kosor ukazala je i na problem razminiranja područja na kojima se vrše probna iskapanja, te istaknula kako je dosada razminirano preko 132.000 četvornih metara minski sumnjivog područja. Najavljujući nastavak probnih iskapanja i pratećih aktivnosti razminiranja potpredsjednica Kosor poručila je kako se potraga za zatočenim i nestalim osobama neće zaustaviti sve dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje od njih, podsjećajući pritom kako i sam predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader postavlja ovaj problem kao prioritetno pitanje u razgovorima s predstavnicima susjednih država u kojima postoje osnove za nastavak potrage.



Pisane vijesti