Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Vinkovcima u programu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. kolovoza, u organizaciji Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja «Hrvatska majka» iz Vinkovaca.
Ističući u svom obraćanju kako se na današnji dan prisjećamo 1149 osoba s popisa zatočenih i nestalih poručila je da potraga za njima neće i ne smije stati dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina. Obiteljima zatočenih i nestalih odala je priznanje na upornosti i strpljivosti u iščekivanju istine o sudbinama svojih najmilijih te napomenula kako su one briga svih nas i kao takve ne smiju biti zaboravljene. Svim udrugama obitelji zatočenih i nestalih potpredsjednica Kosor također se zahvalila na dosadašnjoj dobroj suradnji.
Potpredsjednica Kosor, govoreći o dosad otkrivenoj 141 masovnoj grobnici, najavila je skori nastavak probnih iskapanja na području Vukovarsko-srijemske županije, iz koje je i najviše osoba s popisa zatočenih i nestalih – 510. Pritom je rekla kako je u toku ove godine izvršeno 66 probnih iskapanja, ali većina njih nažalost nije dala rezultata. I ovim putem pozvala je sve koji raspolažu informacijama o mjestima masovnih ili pojedinačnih grobnica da ih kažu te na taj način pomognu u potrazi za nestalim osobama.
Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je potraga za zatočenim i nestalima najveći ljudski i humanitarni problem u Republici Hrvatskoj i prvorazredno pitanje u razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore. Ona će se nastaviti još većim intenzitetom, a u tom pogledu, u cilju što bržeg traženja značajnu ulogu će imati i novoosnovano Povjerenstvo Vlade za zatočene i nestale.




Pisane vijesti