Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Sisku

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Sisku, kao pokroviteljicsvečanom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i tradicionalnoj hodnji osoba s invaliditetom pod geslom „Podsjećamo-upozoravamo“. Ovogodišnje osmo po redu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj organizirali su Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Vlade RH i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je svim udrugama osoba s invaliditetom na suradnji i partnerskom odnosu u radu Povjerenstva za osobe s invaliditetom, promicanju prava osoba s invaliditetom, te senzibiliziranju javnosti u ostvarivanju jednakih mogućnosti i zaštiti dostojanstva svih osoba s invaliditetom. Podsjetila je kako je hrvatska Vlada donijela nekoliko nacionalnih dokumenata čiji je cilj povećanje svijesti o pravima i potrebama osoba s invaliditetom, kao i stvaranje uvjeta izjednačavanja mogućnosti, među kojima i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Također je podsjetila kako je Republika Hrvatska kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, a kao četvrta država u svijetu i ratficirala ovu Konvenciju.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, dosad provelo projekt arhitektonskih pristupačnosti za osobe s invaliditetom u različitim objektima u 25 gradova i 3 županije, a već drugu godinu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi Projekt uvođenja instituta osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u koji je ove godine uključeno 176 osoba s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor također je napomenula kako će od iduće godine započeti s radom i Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš zahvalio je potpredsjednici Kosor i hrvatskoj Vladi na dosadašnjoj potpori u promicanju i zaštiti prava osoba s invaliditetom, a posebnu zahvalu uputio je potpredsjednici Kosor na sudjelovanju na svim dosad održanim godišnjim manifestacijama osoba s invaliditetom pod nazivom „Podsjećamo-upozoravamo“.

Udruga invalida rada Grada Siska također je uručila potpredsjednici Kosor plaketu za promicanje prava osoba s invaliditetom.



Pisane vijesti