Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen obilježja masovne grobnice u Orlovnjaku

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Orlovnjaku spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice troje žrtava iz Domovinskog rata i dvoje žrtava iz pojedinačnih grobniczajedno sa Zorkom Kišuremajkom poginulog hrvatskog branitelja Darka Kišurekekshumiranog iz masovne grobnice.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Orlovnjaku spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice troje žrtava iz Domovinskog rata i dvoje žrtava iz pojedinačnih grobnica, zajedno sa Zorkom Kišurek, majkom poginulog hrvatskog branitelja Darka Kišureka, ekshumiranog iz masovne grobnice. Ekshumacija ovih pet žrtava na području farme Orlovnjak izvršena je u veljači 1997. godine, a ovo spomen-obilježje drugo je takvo koje je podignuto na području općine Antunovac, uz spomen-obilježje na mjesnom groblju u Antunovcu otkriveno u prosincu 2003. godine u spomen na 12 hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz jedne masovne (6 osoba) i šest pojedinačnih grobnica.

Izražavajući sućut obiteljima žrtava potpredsjednica Kosor istaknula je kako njihov doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i europske Hrvatske nikada ne smije biti zaboravljen. Ističući kako se postavljanjem ovog spomen-obilježja, 41. po redu, obilježava 75. mjesto masovne grobnice, podsjetila je kako je na području Republike Hrvatske do danas je otkriveno 141 mjesto masovnih grobnica. Od toga je najveći broj žrtava pronađen u masovnoj grobnici na vukovarskom Novom groblju – njih 938. Upozoravajući na razmjere organiziranog zločina potpredsjednica Kosor podsjetila je i na nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u Okučanima s 15 žrtava civila, od čega su 11 bile žene. Na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata još uvijek se nalazi 1149 osoba, stoga je poručila kako potraga za njima neće i ne smije stati dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina. U tom pogledu, u cilju što bržeg traženja značajnu ulogu će imati i novoosnovano Povjerenstvo Vlade za zatočene i nestale.



Pisane vijesti