Premijer Sanader otvorio sedmi svjetski kongres perinatalne medicine

Smanjenje učestalosti prijevremenih porođaja, rano otkrivanje zastoja u rastu zametka te preživljavanje djece niske porođajne težine glavne su teme VII. svjetskog kongresa perinatalne medicine koji je večeras u Zagrebu otvorio pokrovitelj predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Prenosimo s Hine:
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Smanjenje učestalosti prijevremenih porođaja, rano otkrivanje zastoja u rastu zametka te preživljavanje djece niske porođajne težine glavne su teme VII. svjetskog kongresa perinatalne medicine koji je večeras u Zagrebu otvorio pokrovitelj predsjednik Vlade Ivo Sanader.


Na tom najvećem kongresu ikad održanu u Zagrebu sudjeluje više od tisuću ginekologa, pedijatara i drugih stručnjaka iz 128 zemalja, koji će u iduća četiri dana u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" izložiti 794 stručna rada.

Otvarajući kongres, premijer Sanader je istaknuo da Vlada i većina građana želi dobru pronatalitetnu politiku jer se Hrvatska u zadnjih 10 godina suočava s negativnim prirodnim prirastom.

U središte pozornosti stoga je stavljena obitelj kao osnovna reproduktivna zajednica koja zaslužuje potporu i pomoć.

"U idućem razdoblju želimo zaustaviti negativan prirast, povećati broj živorođene djece i smanjiti perinatalnu smrtnost koja je još donedavno bila i 10, a sada se zaustavila na 5,7 promila", rekao je Sanader. Premijer očekuje da će ta stopa padati i da će se Hrvatska približiti zapadnoeuropskim zemljama.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić naglasio je da je cilj prošlogodišnju stopu od 5,7 promila ove godine smanjiti na pet promila. Država će, dodao je, više ulagati u zaštitu majki i djece iako je ta zaštita već i sada na visokoj razini.

Predsjednik Kongresa i Svjetske udruge perinatalne medicine Asim Kurjak rekao je da je perinatalna medicina u relativno kratku vremenu vrlo uznapredovala, ali da u budućnosti treba sniziti visoku stopu smrtnosti djece i majki u tijeku porođaja u zemljama u razvoju.

Naveo je kako u svijetu u prvoj godini života umre osam milijuna, a u tijeku porođaja sedam milijuna djece na godinu, dok jedna od deset žena u siromašnim zemljama umre u tijeku porođaja.

Na skupu sudjeluju vodeća svjetska imena perinatologije, među njima i "otac perinatalne medicine" Erich Saling. Svoja dostignuća predstavit će i hrvatski perinatolozi iz Opće bolnice "Sveti Duh" te će prikazati rezultate trogodišnjega znanstvenog istraživanja metodom
četverodimenzionalnog ultrazvuka.




Pisane vijesti