Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen-ploče Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara

Na poziv Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Zagrebu spomen-ploču postavljenu u sjećanje na poginule, zatočene i nestale hrvatske branitelje iz Zagreba koji su sudjelovali u obrani Vukovara u Domovinskom ratu. Spomen-ploču, na mjestu današnjeg Katoličkog bogoslovnog fakuleta u Vlaškoj ulici u Zagrebu, otkud je na današnji dan 1991. godine u obranu Vukovara krenula prva skupina od 66 dragovoljaca, otkrila je zajedno s Bornom Markovićem, sinom umrlog hrvatskog branitelja Radovana Markovića.

Spomen-ploča otkrivena je u sklopu održavanja Dana zagrebačkih branitelja, koje od 23. do 29. rujna organizira Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor. U sklopu ove manifestacije u Zagrebu će se održati svečana akademija Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, okrugli stolovi na temu «Bitka za Vukovar i njen značaj u stvaranu moderne Hrvatske» te «Mediji i branitelji – međusobni odnos i dijalog», a bit će organiziran i malonogometni turnir na kojem će nastupiti ekipe hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara na povjerenom pokroviteljstvu i organiziranju ove manifestacije, rekavši kako se njome prisjećamo doprinosa svih zagrebačkih, ali i svih drugih branitelja u Domovinskom ratu. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako na ovaj način iskazujemo i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli i nestali u herojskoj obrani Vukovara u Domovinskom ratu.

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević podsjetio je kako su u obrani Vukovara sudjelovala 232 dragovoljca iz Zagreba, poginulo je njih 72, od čega je njih 9 ubijeno na Ovčari.



Pisane vijesti